USA och Ryssland rustar – fem miljoner flyktingar står på spel

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2022-02-08

Ukraina tror att krisen med Ryssland kommer lösas med diplomati.

Samtidigt skickar både Ryssland och USA allt fler trupper till området.

Skulle situationen eskalera till en invasion bedömer en hemlig rapport från USA att runt 50 000 civila riskerar att dödas och fem miljoner människor kommer tvingas på flykt.

Om Ryssland skulle inleda en fullskalig invasion av Ukraina skulle 50 000 civila dö och fem miljoner människor skulle tvingas fly, det uppskattar USA:s militär i en intern rapport som källor till The Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten som tagits fram av det amerikanska försvaret och dess underrättelsetjänst för att informera politiker och partners till USA om situationen bedömer man att Ryssland skulle kunna inta Kiev och avsätta den ukrainska regeringen på två dagar vid en fullskalig invasion.

Sju källor som sett rapporten säger till tidningen att Ryssland har 83 bataljoner, med 750 soldater i varje, i beredskap vid gränsen. Redo att inleda en attack mot Ukraina.

Amerikanska generalen Christopher Donahue (till vänster) och polske generalen Wojciech Marchwica (till höger).

Enligt rapporten är det ungefär 70 procent av den styrka som Putin skulle behöva för att genomföra en fullskalig invasion av Ukraina.

De senaste två veckorna har antalet ryska bataljoner i beredskap vid Ukrainas gränser mot Ryssland och Belarus ökat från 60 till 83, enligt tidningens källor.

Enligt Sveriges överbefälhavare Micael Bydén är finns nu resurserna som krävs på plats för att Ryssland skulle kunna genomföra en militär operation ökat. Frågan är om de faktiskt tänker göra det.

– Med perspektivet att resurserna nu finns på plats så är det klart att risken har ökat. Man kan agera med vad som finns där på plats. Nu handlar de om intentionen: Är det värt att göra de? Vad är det man vill nå? Är man beredd att ta den här risken?, säger Micael Bydén till Lördagsintervjun i SR.

Ryska soldater vid en militärövning.

Amerikanska soldater har landat i Polen

Samtidigt som Ryssland rustar vid gränsen så gör USA detsamma. Under söndagseftermiddagen landade amerikanska fallskärmsjägare i Polen för att stärka Natos närvaro i området, skriver AP.

Totalt ska 1 700 amerikanska specialsoldater posteras i Polen under den kommande tiden. De första landade i dag.

USA:s president Joe Biden har beordrat att öka truppnärvaron i Polen, Tyskland och Rumänien med anledning av situationen.

– Den första gruppen har anlänt till flygplatsen i Jesionka, säger major Przemyslaw Lipczynski, till AP och tillägger att de flesta av de 1 700 amerikanska soldaterna ska anlända ”snart”.

Fler amerikanska soldater ska till Europa, bland annat ska 1 700 specialsoldater posteras i Polen.

Putin har slutit avtal med Kina under OS

Samtidigt som situationen i Östeuropa fortsätter är Putin på besök i Kina. I samband med OS-invigningen, där Putin sågs slumra när Ukraina vandrade in, träffade han sin kinesiska motpart Xi-Jinping.

I ett gemensamt uttalande efter de två världsledarnas möte i fredags riktar de underförstådd kritik mot USA och Nato.

”Vissa stater försöker införa sina egna ”demokratiska standards” över andra länder”, skriver de två och fortsätter:

”Sådana hegemoniska försök är ett allvarligt hot mot global och regional fred och stabilitet och underminerar stabiliteten i världsordningen”.

Ukraina nämns inte alls i pressmeddelandet, någonting som kan tolkas som ett tecken på att Kina vill undvika att blanda sig i konflikten, enligt The Washington Post.

Vad de två parterna däremot enades om under mötet var ett nytt energisamarbete mellan Ryssland och Kina.

Energiavtalet kommer särskilt lägligt för Ryssland som Natoländerna nu hotar med hårda sanktioner som kraftigt skulle drabba den ryska exporten av olja och gas.

Ukrainska soldater vid en gränskontroll i Donetsk, Ukraina.

Ukraina tror på diplomati

Enligt Ukrainas presidents rådgivare Mykhailo Podolyak är chansen mycket störra att situationen i Ukraina kommer lösas genom diplomati än med militär upptrappning, skriver AFP.

Podolyak säger att den ryska aktiviteten inte alls är någon överaskning och är någonting Ukrainas försvar genom åren blivit vana vid.

– En ärlig uppskattning av situationen tyder på att chansen att hitta en diplomatisk lösning för nedtrappning fortfarande är avsevärt högre än hotet om ytterligare upptrappning, säger han.