Man i 20-årsåldern skjuten till döds – var riktat mot släkting till ”räven”

Publicerad 2023-09-12

En ung man i 20-årsåldern har dött efter en skjutning i Uppsala.

En släkting till ”Kurdiska räven”, som är i 50-årsåldern, ska ha varit den egentliga måltavlan.

– Jag har bott här så länge men inte varit med om något liknande, säger Jörgen, som bor i området och hörde utryckningen.

Mannen ska ha anträffats skottskadad i ett trapphus vid 05-tiden i morse i Sala backe i Uppsala.

Han fördes till sjukhus i ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen har under dagen haft en stor insats på platsen.

– Det pågår febrilt arbete. En jaktfas där vi försöker få in vittnesuppgifter, säger Magnus Jansson Klarin.

Polis på plats i Uppsala.

Polisen efterlyser vittnen

Det var först när personen hittades i trapphuset som polisen larmades. Innan dess hade inget larm kommit in om skottlossning eller liknande, enligt polisen.

– Personen hittades vid 05.16. Vi har anledning att tro att det har skett i närtid, säger Magnus Jansson Klarin på polisen.

Ingen person har gripits för morgonens dödsskjutning. Polisen vill därför ha in alla möjliga vittnesuppgifter som kan vara angeläget runt den tiden och platsen.

– Det kan vara fordon eller någon folksamling, någon som setts åka snabbt från platsen, i bil, cykel, eller elsparkcykel. Tycker man att något sticker ut ska man höra av sig.

Dömd för brottslighet med ”räven”

Mannen är i 20-årsåldern och helt utomstående till konflikten, enligt Aftonbladets uppgifter.

En släkting till gängledaren Rawa Majid, som går under namnet ”Kurdiska räven”, bor på adressen. Men det är en annan person som är skjuten, enligt Aftonbladets uppgifter, vilket SVT var först att rapportera om.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har i början av 2000-talet dömts för brott tillsammans med Rawa Majid. På senare år har mannen dömts för brott av mindre allvarlig karaktär.

Han förekommer på en lista med personer som av nätverket Dalen anses stå nära Rawa Majid och därmed utgöra fiendesidan, enligt polisens analys tidigare i år. Sedan dess har också en intern spricka uppstått i nätverket Foxtrot och flera skjutningar de senaste dagarna kopplas till den nyuppkomna konflikten.

Polis på plats i Uppsala.

”Det är en våldsspiral”

Våldsdådet är det tredje i Uppsala på bara ett par dagar. Efter tisdagens dödsskjutning har polisen nu inlett en särskild händelse, för att snabbt kunna tillföra extra resurser.

– Med anledning av att det varit flera skjutningarna ligger det nära till hands till att tro att det finns kopplingar. Det är därför man valt att inleda en särskild utredning nu, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen.

”Det är otäckt”

Kurt som bott i området sedan 60-talet hörde utryckningen under natten.

– Jag kunde inte tänka mig att det var någon som skjutits, säger han.

En annan man som cyklade mot avspärrningarna såg polispådraget, i det annars lugna området.

– Det är otäckt. Det brukade vara ett lugnt och tyst område men det har börjat hända så mycket på sistone att man nästan blivit luttrad, säger han.

Sweni som bor i området, några hundra meter från brottsplatsen, i området som hon beskriver som lugnt och tryggt.

– Det känns tråkigt om Sala backar ska bli ett område som kopplas till gängkriminalitet nu, säger hon.

Mannens anhöriga är underrättade.

Rawa Majid, 36, är mannen bakom smeknamnet Kurdiska räven. Han är efterlyst för synnerligen grova narkotikabrott och misstänks ha beordrat flera våldsdåd.

Polisen: ”Vi jobbar hårt och offensivt”

Under tisdagseftermiddagen höll polisen en pressträff med anledning av de senaste dagarnas skjutningar i Uppsala.

– Vi jobbar hårt och offensivt för att bryta det här och lagföra så många som möjligt, säger Andreas Pallinder, chef för utredningssektionen i Uppsala.

På pressträffen uppgav polisen att man inte kommer att ändra arbetssätt, utan att det varit framgångsrikt.

– Vi kommer inte kunna bevaka varje adress, men vi kommer kunna flytta vår utökade närvaro i områden där nu sett att det skett. Framgångsfaktorn har varit att vi funnits därute, annars hade vi aldrig kunnat göra ingripanden, säger tf lokalpolisområdeschef i Uppsala Åsa Larsson.

Enligt region Mitt:s underrättelsechef Jale Poljarevius är utmaningen att brottslingarna inte är hemmahörande i regionen.

– Problemet består i att de skyttar som kommer och genomför brotten, flera av de som gripits, inte kommer från vår region.

Vidare fortsätter han att det inte går att utesluta att brotten orkestreras från andra platser än regionen.

– Det kanske orkestreras från andra städer i övriga Europa eller världen. Det är inget vi hanterat tidigare i större omfattning, så vi måste anpassa oss väldigt snabbt., säger Poljarevius.

Följ ämnen i artikeln