Hovrätten frikänner familjehemsföräldrar efter Donias död

Publicerad 2024-01-11

2012 hittades 15-åriga Donia död i sin säng i ett fosterhem.

Tingsrätten frikände familjehemsföräldrarna från dråp och vållande till annans död, och hovrätten gör nu samma bedömning.

– Domen är förstås en stor besvikelse och det kan redan nu sägas att den kommer att överklagas, säger de biologiska föräldrarnas ombud.

Det var 2012 som 15-åriga Donia hittades död i sin säng i ett familjehem i södra Sverige.

Flickan hade varit sjuk i körtelfeber och dog troligtvis av sepsis.

Hennes biologiska föräldrar ansåg att familjehemsföräldrarna, genom att inte se till att flickan fick tillräcklig vård, hade gjort sig skyldiga till dråp alternativt vållande till annans död och åtal väcktes i oktober 2022.

Tingsrätten frikände dock familjehemsföräldrarna från brottsmisstankarna, som överklagades och under onsdagen meddelade hovrättens dom – som gör samma bedömning som tingsrätten.

15-åriga Donia hittades död i sin säng i ett fosterhem 2012.

”Inte förhållit sig passiva”

I korthet anser inte heller hovrätten att det är bevisat att flickans sjukdomsförlopp ”märkbart avvek från vad som normalt följer av körtelfeber” och vad familjehemsföräldrarna fått veta om sjukdomen.

”Det är inte heller bevisat att de visste att flickan led av något annat än körtelfeber. Det finns dessutom ingenting som talar för att de skulle ha förhållit sig passiva om de insett att det fanns en risk för att flickan skulle dö om hon inte fick vård”, skriver hovrätten i en kommentar.

Gällande vållande till annans död instämmer hovrätten i tingsrättens bedömning att brottet är preskriberat.

Donias mamma Annina Karlsson.

”Kommer överklagas”

Hovrätten delar även tingsrättens uppfattning att familjehemsföräldrarna inte heller borde ha förstått att flickan var så sjuk att hon riskerade att dö.

Familjehemsföräldrarna ska därför inte betala något skadestånd.

De biologiska föräldrarnas advokat Monica Crusner skriver i ett mejl till Aftonbladet att hon anser att hovrätten liksom tingsrätten satt en alldeles för låg ribba för vad man måste göra när man har ansvar för ett sjukt barn.

”Domen är förstås en stor besvikelse och det kan redan nu sägas att den kommer att överklagas”.

”Fosterföräldrarna har varit likgiltiga inför hennes (Donias) sjukdom. Man har haft ett likgiltighetsuppsåt. Ett samtal till 1177 eller vårdcentralen hade kunnat ge henne penicillin”, säger advokat Monica Crusner.

Advokat Sophia Nottehed företräder den ena familjehemsföräldern. Hon säger till Aftonbladet att man är nöjd med hovrättens dom.

– De har alltigenom fastställt tingsrättens dom och gått på dennes linje. Det var en väntad utgång. En bra dom som vi är nöjda med, även om själva ärendet i sig är väldigt tragiskt. Men det är skönt att detta har nått en viss slutpunkt, och att man har fasställt att min klient och hennes make inte hade något ansvar för det tragiska som hände.

Följ ämnen i artikeln