Fem punkter om elkrisen

Publicerad 2022-09-05

Elpriserna skjuter i höjden i Sverige.

Här är fem punkter du behöver veta om den svenska elen och krisen.

Kriget i Ukraina och Gazprom

Priset på el har ökat kraftigt de senaste månaderna, inte minst på grund av kriget i Ukraina.

Samtidigt har Rysslands gasleveranser till Europa genom Nord Stream 1 stängts av på obestämd tid.

Ledningen skulle vara stängd i tre dagar till en början men istället blir det längre än så. Någonting som kommer att slå hårt mot de redan höga elpriserna.

Gazprom har inte uppgett när de kommer att öppna ledningen igen.

Elzoner

Sverige har fyra olika elområden från norr till söder och där elpriset varierar. I norr är elen billigare och där produceras även mer el.

I söder är priset dyrare och där produceras mindre el. I norra Sverige finns det ett överskott på el medan det i södra Sverige finns flest elanvändare.

Därför transporteras stora mängder el från norra Sverige till zonerna 3 och 4. Frö att göra det krävs elledningar. I dem saknas det tillräckligt med kapacitet i stamnätet för att föra över tillräckliga mängder.

Priset varierar olika tider på dygnet

Priset på el varierar inte bara beroende på vilket elprisområde men även vilken tid på dygnet. Generellt sett är priserna lägre under natten då färre personer konsumerar el. Tvärtom blir det på dagen när många använder el, då är den oftast som dyrast.

På grund av effektbristen kan vissa elanvändare få sin el avstängd den kommande vintern, har Svenska kraftnät tidigare varnat för.

Kärnkraftsdebatt

I krisen har en debatt uppstått som handlar om att öppna kärnkraftsverken igen. Debatten handlar bland annat om nedstängningen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 våren 2015.

Moderaterna står fast vid att de stängdes ned till följd av politiken från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I en intervju i början på september beskrev Vattenfalls dåvarande styrelseordförande Lars G Nordström beslutet som ”rent kommersiellt”. Ett beslut som Socialdemokraterna ofta hänvisar till i debatten.

Lån till elbolagen

Finansminister Mikael Damberg (S) har sagt att Sverige befinner sig i en ”krigsekonomi”. Regeringen har därför gett förslag om hur man ska stötta elproducenter.

Ett förslag som har presenterats är att man ska låna upp till 250 miljarder kronor till elbolagen.

Så länge man tar del av stödet ska bonusar och aktieutdelningar inte betalas ut.