Polisens uppmaning: ”Ta med termos”

Svårt trafikläge i västra Sverige – det ska du tänka på i trafiken

Publicerad 2023-11-29

Ett stort antal trafikolyckor har inträffat i Göteborgsområdet under onsdagen.

Nu uppmanar polisen allmänheten att ta det lugnt ute på vägarna.

– Det kan ta timmar för en bärgare att komma fram just nu, säger Fredrik Svedemyr på polisen.

Det är stökigt på vägarna i västra Sverige. Snö och halka har lett till ett flertal trafikolyckor under onsdagen, berättar Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson i region Väst.

– Generellt sett kan man säga att det är ett besvärligt trafikläge. Det har varit betydligt fler trafikolyckor i dag än det är på en ”normal dag”, det kan vi konstatera.

Fredrik Svedemyr uppmanar nu allmänheten att iaktta försiktighet om man ska ge sig ut vägarna kring Göteborg med omnejd.

– Det finns anledning att anpassa hastigheten och nu har mörkret fallit på också vilket inte förbättrar sikten, säger Svedemyr.

Oväntade böterna när du kör bil på vintern

En plogbil jobbar på väg 11 utanför Sjöbo under onsdagen.

Uppmaningen: Ta med termos

Svedemyr menar också att det kan vara bra att förberedd ifall man skulle fastna i köer eller råka ut för en olycka till följd av halkan. Den höga belastningen kan göra att man får vänta längre än vanligtvis på att räddningstjänsten kan komma fram.

– Tänk på hastigheten och håll avstånden ute i trafiken. Ta med förstärkningsplagg, en vattenflaska eller en termos. Det kan i värsta fall ta ett par timmar för en bärgare att komma fram just nu.

”Kommer ta fram till midnatt”

Bengt Olsson, Trafikverket.

De många olyckorna gör att bärgningsbilarna inte räcker till, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– De kräver specifika tungbärgare som det inte finns hur många som helst av i Sverige. Vi håller på nu och försöker få fram dem. På vissa mindre vägar kommer det ta fram till midnatt innan man lyckats rensa lastbilar och fordon som står längs sidorna, säger han.

Enligt SMHI:s prognoser kommer snöfallet i Göteborgsområdet att avta först mot natten till torsdag.

Därefter rustar Trafikverket för att hantera den gula snöfallsvarningen som utfärdats över de södra delarna av landet på torsdag.

– Vi håller på och blickar fram mot sentorsdag och fredag, framför allt vid sydkusten och i Skåne, där vi har en höjd beredskap för vädret. Vi vet inte vad det kommer att innebära, säger Bengt Olsson.

Följ ämnen i artikeln