Ivo kräver skärpning av Östersunds sjukhus

Josefin Sparrdal/TT

Publicerad 2022-12-13

Östersunds sjukhus behöver vidta åtgärder på akutmottagningen, enligt Ivo. Arkivbild.

Östersunds sjukhus får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det behöver såväl fler disponibla vårdplatser som fler sjuksköterskor, visar de inspektioner som Ivo genomförde i september.

Under tillsynen noterades bland annat att en patient som kom in på akutmottagningen klockan 18.40 kom till en avdelning först klockan 16.10 dagen efter på grund av vårdplatsbrist.

Och belastningen på akutmottagningen har medfört att läkemedel inte ges vid ordinerad tid och att patienter fått vänta på exempelvis smärtstillande läkemedel.

Ivo:s slutsats är att vårdgivaren inte leder och planerar verksamheten på ett sådant sätt att god vård upprätthålls på Östersunds sjukhus.

– De har fram till den 7 februari på sig att komma med redovisning som de vidtagit eller planerar att vidta, säger Peder Carlsson, ansvarig på Ivo för den nationella tillsynen av akutsjukvården.

Efter uppgifter om en hårt belastad sjukhusvård vid akutsjukhusen i landet startade Ivo i januari 2022 en tillsyn av samtliga regioners sjukhusvård med fokus på vårdplatser och bemanning.