Bashir, 25, dog i hissolyckan

Publicerad 2023-12-19

Svetsaren Bashir, 25, var nygift, full av framtidshopp och hade precis skickat in sin ansökan om svenskt medborgarskap.

Men alla drömmar tog slut sekunder efter att han steg in i bygghissen den där måndagen i december.

– Jag tänkte ”det kan inte vara sant, han kan inte vara en av dem”, säger hans nära anhöriga Elisabet Rundqvist.

Den 11 december rasade en bygghiss 20 meter ner i marken på en byggarbetsplats i Sundbyberg i Stockholm.

I hissen befann sig fem personer. Samtliga dog.

En av dem var Bashir, 25, från Afghanistan.

– Vi har vetat i flera dagar att han är död, men det är ändå skönt att polisen är färdiga med sitt arbete. Det känns hemskt att han fick sluta sitt liv på det här sättet, samtidigt säger de att det var en ögonblicklig död så att han inte behövt lida, säger Elisabet Rundqvist.

När Bashir kom till Sverige som ensamkommande flykting 2015, blev Elisabet Rundqvist som en extramamma för honom. Och de har stått varandra väldigt nära.

Bashir blev bara 25 år.

– Han har betraktat mig som sin mamma i Sverige och jag har betraktat honom som en extra son. Vår relation har varit väldigt varm.

Elisabet Rundqvist beskriver Bashir som ansvarstagande, ung och full av hopp och drömmar. Hon berättar att han försörjde sin familj hemma i Afghanistan och gifte sig så sent som i somras med sitt livs kärlek – en kvinna från hans hemby som han hållit kontakten med, men lämnat för en framtid i Sverige.

Bashir fick permanent uppehållstillstånd 2015, och hans mål var att få svenskt medborgarskap – något han nyligen ansökt om – i hopp om att kunna leva sitt liv här med sin hustru.

”Han kan inte vara en av dem”

Elisabet Rundqvist.

Även om han kom till Sverige utan sin familj var han aldrig ensam, säger Elisabet.

– Han var alltid omgiven av nära och kära, och väldigt mån om andra. Han ställde alltid upp och om någon saknade något gjorde han allt för att fixa det.

Tack vare sina erfarenheter som svetsare i hemlandet och genom komplettering med validering i Sverige så fick Bashir snabbt jobb i byggsektorn i Sverige.

Under åren som gått har Elisabet Rundqvist tillsammans med vännen Linus Ericsson hjälpt Bashir med myndighetskontakter, att hitta boende och skriva cv.

– Vi var noga med att han skulle förstå att det var viktigt med att få allt på plats innan man började jobba, och förklarade hur arbetslivet i Sverige fungerade, säger Linus Ericsson.

– Samtidigt har vi också umgåtts och kunnat följa honom och hans utveckling under de åren vi känt honom.

Linus Ericsson beskriver Bashir som otroligt yrkeskunnig, snabb och skicklig.

– Men han var också väldigt mån om att hjälpa sin familj, som han var väldigt lojal mot. Han var också väldigt mån om sina vänner och kamrater och hade ett stort rättvisepatos.

Han arbetade som svetsare och hade ansökt om svenskt medborgarskap.

Minnena från måndagen för en dryg vecka sedan är fortfarande påtagliga.

Linus Ericsson berättar att han började ana oråd på måndagskvällen när han läste en artikel om olyckan. Han skickade då ett sms till Bashir.

– Men jag fick inget svar men tänkte att det var sent på kvällen. Men dagen därpå så kollade jag igen om det gått fram men det hade det inte. Jag försökte då ringa men kom inte fram. Då förstod jag att något var på tok.

Elisabet Rundqvist berättar hur hon fick ett sms av Linus Ericsson, med en länk till en artikel om olyckan på byggarbetsplatsen i Sundbyberg.

– Jag tänkte ”det kan inte vara sant, han kan inte vara en av dem”. Jag blev fruktansvärt orolig och kollade alla hans kanaler, men han hade inte lagt ut något. Hans kompisar började höra av sig och sedan förstod vi att han inte heller pratat med sin fru.

Bashirs liv tog slut i bygghissen i Sundbyberg.

De anmälde Bashir saknad till polisen och blev uppringda en stund senare med beskedet att han befarades vara en av de döda i olyckan.

– De kunde inte ge någon bekräftelse men frågade efter saker som de kunde göra dna-tester på, säger Linus Ericsson, som idag fick ett definitivt besked att en av kropparna som påträffats på byggarbetsplatsen tillhör Bashir.

– Det är väldigt svårt att förstå att det har hänt. Det är fruktansvärt.

Sista gången de sågs ville Bashir ha hjälp med sin ansökan om svenskt medborgarskap. De sista orden han sa kommer Linus Ericsson aldrig glömma.

– Jag ska jobba ett helt liv, så det är viktigt att jag inte skadar mig på jobbet.

Oron på bygget

Linus Ericsson.

Via vänner till Bashir har Linus Ericsson och Elisabet Rundqvist varit i kontakt med hans familj i Afghanistan. Hans mamma, lillebror och nyblivna hustrun.

– De är väldigt måna om att veta vad som händer nu. Hur det blir med begravningen, att den blir värdig. Det är väldigt naturligt att de har de tankarna.

För vännerna i Sverige kvarstår en hel del logistik.

– Vi kommer till exempel att få hem det som fanns i hans skåp på jobbet. Det kommer nog bli en annan känsla. En tung sådan, säger Linus Ericsson.

Enligt Linus Ericsson och Elisabet Rundqvist var Bashir orolig över arbetssituationen på bygget i Sundbyberg. Han berättade för kompisar om hur han flera gånger skadat sig.

– Jag fick intrycket att det var stressigt och pressat. Och han var orolig för en del av sina kollegor och deras arbetssituation, säger Linus Ericsson.

Minnesplatsen vid bygget i Sundbyberg.