Läkemedelsverket: Potentiellt farlig situation

Uppmaningen till patienterna: Sök vård

Publicerad 2024-01-29

Svea vaccin transporterar sina vaccin i soppåsar, skickar dem med post och använder dem trots att de har förvarats i trasiga, varma kylar.

Det trotsar de väldigt hårda regleringarna kring temperaturförvaring av vaccin, vilket kan göra vaccinet verkningslöst.

– Det är en potentiellt farlig situation, säger Farshid Jalalvand, vaccinexpert på Läkemedelsverket.

Aftonbladets 200 sekunder har avslöjat att Svea vaccin inte tar hand om sitt vaccin på det sätt som rekommenderas av WHO, Läkemedelsverket, EU – eller läkemedelsbolagen själva.

De har i stället skickat de vaccin många mil med post och transporterar dem mellan vaccinationscentraler, utan att de befinner sig i exempelvis kylväskor eller liknande.

När Farshid Jalalvand på Läkemedelsverket, får se bilderna och filmerna i 200 sekunders avslöjande om Svea Vaccin blir han förvånad.

– Det här är inte ett korrekt sätt att hantera vaccin, säger han.

”Har ingen funktion”

Farshid Jalalvand jämför vaccin med ett hus byggt av legobitar. Alla bitar måste vara på plats för att huset ska vara intakt. Men när vaccinet förvaras utanför de rekommenderade temperaturerna faller legobygget isär, en bit i taget.

Hepatit A-vaccin, som ska förvaras mellan 2–8 grader, har transporterats utomhus.

– Till slut är det bara legobitar. Då har det ingen funktion, de kan inte hjälpa kroppen att bygga ett immunförsvar för allt har fallit sönder.

När ett vaccin slutar fungera blir det verkningslöst. Det är helt och hållet ofarligt att injicera det.

Det som är farligt är om en person tror att den har ett skydd mot en sjukdom, på grund av att den har vaccinerat sig – och därefter tar risker den annars inte hade gjort.

Farshid Jalalvand, expert på Läkemedelsverket.

Svårt att upptäcka

– Gula febern, till exempel, kan vara en livsfarlig sjukdom. Då är det extremt viktigt att vaccinerna hanteras på korrekt sätt för att ge mottagaren så bra skydd som möjligt. Så skulle han eller hon åka på en infektion så kan det bli farligt om man inte har korrekt skydd.

Vaccin ger ett väldigt bra skydd mot sjukdomar, men flera vaccin kan inte garantera hundraprocentigt skydd. Ibland sker så kallade genombrottsinfektioner, alltså att man får sjukdomen trots att man är vaccinerad.

Därför hade det varit väldigt svårt att upptäcka att Svea Vaccin hade gjort fel.

– Om de här bilderna inte hade kommit fram skulle det ha varit svårt att förstå att personen hade fått en infektion på grund av felhantering av vaccinet – inte en genombrottsinfektion.

Farshid Jalalvand, expert på Läkemedelsverket.

Uppmaningen: Sök vård

Nästan alla Svea Vaccins produkter ska förvaras i en temperatur mellan två och åtta plusgrader.

Flera av vaccinen blir helt verkningslösa om de fryser.

Det går därför inte att säga om vaccinen som förvarats på ett icke korrekt sätt är verkningslösa eller inte - och således kan patienter som blivit vaccinerade på Svea Vaccin ha ett fullt skydd - trots att vaccinet hanteras dåligt.

– Om man är orolig för att man inte har tillräckligt skydd kan man söka vård och diskutera frågan med en läkare. Troligtvis kan man omvaccinera sig för att få ett starkt skydd.

Svea Vaccin medger brister

I ett mejl till 200 sekunder medger Svea Vaccin att de brustit i sin hantering kring vaccin.

De känner dock inte igen sig i delar av vår rapportering.

”Vi tar vårt uppdrag på fullaste allvar och arbetar ständigt för att vara ledande gällande vaccin”, skriver vd:n Ridha Hadfi i mejlet.

Läs hans mejlsvar här.

”Du har inte rätt att granska mig”, sa Svea Vaccins vd Ridha Hadfi till Aftonbladet grävreportrar Robert Aschberg och Lindah C Mohlin när de ställde frågor efter granskningen av Svea vaccin.