Kanada lyfter vapenembargo mot Turkiet

TT-AFP

Publicerad 2024-01-30

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan undertecknade godkännandet av den svenska Natoansökan förra veckan. Arkivbild.

Kanada lyfter sitt vapenembargo mot Turkiet, vilket har stoppat export av vissa vapen. Att häva embargot var ett krav från Turkiet för att godkänna Sveriges Natoansökan.

Beskedet kommer veckan efter att Turkiets parlament och därefter president Recep Tayyip Erdogan godkänt Sveriges ansökan.

Erdogan hade villkorat ett godkännande av den svenska ansökan bland annat med att Turkiet skulle få köpa stridsflyget F-16 av USA och även med att Kanada och andra EU-länder skulle häva sitt vapenembargo mot Turkiet.

Kanada stoppade exporten av vissa vapen till Turkiet i april 2021 efter att en undersökning funnit att drönarteknologi som exporterats till Turkiet hade använts av Azerbajdzjan i sammandrabbningar med Armenien.

Exportförbudet innefattade flera militära produkter och teknologi inklusive bland annat komponenter avsedda för flygplanstillverkning, mjukvara till flygsimulatorer och satellitutrustning.

Kanada kommer från och med nu kräva att den turkiska importören ger försäkringar angående vapnens användning och även regeringsredovisningar som ”klart visar om produkterna kommer att vidareexporteras eller överföras till ett icke Nato-anslutet land”.