Orolig midsommarnatt – Våldtäkter, mordförsök, storbråk och fylla

Publicerad 2023-06-24

Midsommarnatten var stökig på många håll och flera allvarliga våldsdåd inträffade.

Misshandlar och våldtäkter har ägt rum i flera regioner och ett storbråk bröt ut på en camping i Mellerud.

Peter Adlersson, presstalesperson på polisen region väst, säger att natten i Västra Götaland kantades av ”tjafs och fylleri”.

– Det har varit jättemycket att göra. Det midsommarrelaterade har inte varit grövre brott. Det har varit fylleri, bråk och misshandel över hela linjen från Strömstad ner till Laholm. Smögen sticker ut lite, där har ett 20-tal omhändertagits för fylleri.

I Strömstad påträffades en man död i sin lägenhet under kvällen, en händelse som i nuläget rubriceras som mord.

”Ett stort jäkla bråk”

– Det handlar om att det finns omständigheter på platsen som gör att det inte går att utesluta att ett brott har begåtts, säger Peter Adlersson.

I Mellerud bröt ett storbråk bröt ut på Vita Sandars camping under natten vilket resulterade i att två män fick föras till sjukhus med misstänkta benfrakturer. En annan man fick troligen en handledsfraktur och ytterligare en fick en sprucken läpp.

– Det var ett stort jäkla bråk, ett rejält rallarslagsmål. Vi har upprättat två anmälningar om grov misshandel samt två anmälningar om misshandel, men ingen har gripits. De misstänkta hade åkt från platsen när vi kom. Vi får fortsätta utredningen idag, säger Peter Adlersson.

Två våldtäkter i Stockholm

I Stockholm inträffade två våldtäkter under natten.

– Vi har bara hunnit titta på en av våldtäkterna, den ska ha ägt rum inomhus i Stockholms kommun. En man i medelåldern är gripen, säger Rebecca Landeberg, presstalesperson på polisen region Stockholm.

I övrigt kallar Rebecca Landeberg natten för en typisk midsommarafton.

– Jag tog fram statistik från två tidigare år och jämförde antal ärenden och kan konstatera att det är väldigt liknande. 676 ärenden har kommit in mellan klockan 18 på kvällen och 06 på morgonen.

57 personer har frihetsberövats i regionen.

– Det är både anmälan om brott, men också sådana som har omhändertagits för fylleri.

Arkivbild.

Våldtäkt och misshandel i Nyköping

Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson på polisen region öst som ansvarar för Sörmland, Östergötland och Jönköpings län, uppger att en man i 25-årsåldern är anhållen misstänkt för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Nyköpings kommun.

– Våldtäkten ska ha skett inomhus under natten eller tidigt på lördagsmorgonen. Det renderade i att en man greps och sedermera anhölls, säger Dennis Johansson Strömberg.

I övrigt har det varit bråk och fylla runt om i regionen.

I Tranås inträffade en allvarlig misshandel där två män i 25-årsåldern skadades svårt av flera gärningspersoner som inte har gripits.

– Offren fördes till sjukhus och var inte talbara då. Jag vet inte hur de mår nu, bara att vi inte har kunnat hålla förhör än.

Man med tillhygge spred oro

Även i Norrland är en man gripen misstänkt för våldtäkt.

– Vi utreder en man i 20-årsåldern som är gripen för en misstänkt våldtäkt i Sundsvall. Vi ska hålla förhör och åklagaren ska fatta beslut om han ska anhållas eller inte. I övrigt kan vi inte gå in på detaljer, säger Marie Andersson, presstalesperson på polisen region nord.

Utöver våldtäkten har det förekommit larm om bråk och fylla runtom i regionen.

Bland annat kom flera larm om en hotfull man beväpnad med ett tillhygge.

– Vid midnatt fick vi information om en man i 35-årsåldern som skulle ha ett tillhygge. Han påträffades senare med tillhygget och greps. Vi rubricerar ärendet som förberedelse till mord, grov misshandel och olaga hot. Ingen person har kommit till skada.

Annars var natten ”som en vanlig helg”, enligt Marie Andersson.

”Ovanligt lugn midsommar” i söder

I södra Sverige har det enligt polisen varit en ”ovanligt lugn” midsommarafton.

– Vi har haft en lugn midsommar. Det har varit en del misshandel kopplat till offentlig miljö men inga grövre våldsbrott. Det har varit lugnare än tidigare år, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen region syd.

Följ ämnen i artikeln