Sektmedlemmarna svälte sig till döds – ville inte bli räddade

Kvinna hittades levande i grav

Publicerad 2023-04-23

Under veckan greps en sektledare i en by utanför kuststaden Malindi i Kenya.

Snart började en riktigt skräckhistoria utveckla sig när polisen fann ett stort antal gravar.

Sektmedlemmarna hade svält sig till döds, i hopp om att få träffa Jesus.

Den kenyanska polisen fick ett tips. Sektmedlemmar i Good News International Church svälte ihjäl sig, rapporterar den Kenyanska tidningen Nation.

Vid en razzia i torsdags mot den religiösa sekten hittade polisen fyra döda personer och tio skadade. När polisen fortsatte att utreda saken, visade sig tragedin vara mycket större än så. Ett stort antal sektmedlemmar hade på ledarens uppmaning svält sig till döds.

Paul Mackenzie anklagas för att ha uppmanat sina följare att svälta sig till döds.

Sektledaren Paul Mackenzie, som också är pastor i församlingen, greps och häktades. Han anklagas nu för att ha manipulerat folk och förespråkat en extrem religiös doktrin, där folk uppmanas att svälta sig till döds för att nå himmeln snabbare.

Ville inte bli räddade

På fredagen började de gravar som upptäckts på sektledarens mark att grävas upp. I nuläget har 65 kroppar hittats. Utgrävningarna har pågått under hela helgen och dödstalen har stigit dag för dag.

Kriminalinspektörer menar att gravarna inte verkar vara mer än fyra veckor gamla, men att obduktionerna förhoppningsvis kan ge ett mer exakt tidpunkt för när de begravdes.

På ett videoklipp i kenyanska medier syns hur en kvinna räddas ur en grav. Enligt polisen var hon vid dåligt skick när hon hittades. Precis som en del av de andra sektmedlemmar som hittats vid liv ville hon inte bli räddad.

Isolerade från omvärlden

Sektledarens mark ska ha legat både otillgängligt och isolerat, vilket gjort att de kunnat undvika myndigheternas radar framtill nu. Journalister på plats rapporterar att det inte gått att få någon mobiltäckning i området.

En kvinna vars syster hittats död berättade för den tidningen Nation att hon haft kontakt med sin syster innan hon dog. De hade träffats i februari. Då var hon svag och berättade att hon svälte i skogen.

– Jag bad henne ta sin medicin, men hon sa att det var mot hennes tro, säger systern till tidningen.

Malindi är en populär turistort vid Indiska oceanen.

Tror sig ha sett Jesus

Under sommaren 2019 stängdes Mackenzies kyrka i staden Malindi. Han flyttade då ut med några andra medlemmar från kyrkan till en by några mil in i landet. De skulle starta ett nytt liv.

Enligt tidningen Nation greps han i mars, då misstänkt för att tillsammans med föräldrarna, svält ihjäl och begravit deras barn. Han släpptes då mot borgen.

Den 15 april grips han sedan i sitt hus under en razzia och polisen hittar fyra dödsoffer, samt gravarna. Sektledaren har beskrivit hur han tror att han har ”en andlig profetisk kraft” och hävdar att han sett uppenbarelser av Jesus.

Följ ämnen i artikeln