Ny rekordhetta slår mot Kalifornien – hemlösa får bo på hotell

Uppdaterad 2022-09-08 | Publicerad 2022-09-07

Sommaren borde egentligen ha tagit slut.

Men extremhettan har tagit ett nytt grepp om Kalifornien – med temperaturer på över 46 grader.

Hemlösa får bo på hotell – medan skräcken för bränder ökar.

En extrem värmebölja har åter svept in över Kalifornien. Delstatshuvudstaden Sacramento uppmätte 46,7 grader på tisdagen.

Dagen innan hade minst 11 olika värmerekord slagits i delstaten, enligt CBS News.

Däribland i staden Livermore öster om San Francisco. Där steg termometern till dryga 46 grader – en putsning av det sextio år gamla rekordet från med nästan fem grader.

För att undgå hettan vrids luftkonditioneringen upp i hem och på kontor. Något som pressar elnätet – och som har lett till omfattande strömavbrott.

Guvernören Gavin Newsom vädjar nu till delstatens 40 miljoner invånare att spara så mycket el det någonsin går.

– Vi behöver alla – privatpersoner, företag, staten och energiproducenter – göra vår del under de kommande dagarna och hjälpa Kalifornien att fortsätta möta denna utmaning, säger han i ett uttalande.

Får motellkuponger

Ett pool- och vattenland i Brentwood har tvingats stänga medan offentliga byggnader har omvandlats till så kallade ”cooling centers”, där medborgare får kyla ner sig, enligt San Franscisco Chronicle.

På sina håll har myndigheterna tvingats börjat dela ut motellkuponger till hemlösa, så att de ska ha någonstans att ta vägen i den farliga hettan, rapporterar AP. Något som tidigare bara skett under de kallaste vinterdagarna.

– Många kan stanna hemma, men alla har inte hem att ta sig till, säger den lokala talespersonen Janna Haynes till nyhetsbyrån.

”Försöker överleva”

Den direkta förklaringen till hettan är att ett kolossalt högtryckssystem med hetluft har parkerat över västra USA, som bildat en så kallad värmekupol.

Samtidigt är kopplingen till klimatförändringarna tydlig. Enligt en studie från i fjol skulle liknande värmeböljor vara näst intill omöjliga utan människans utsläpp av växthusgaser.

Karen Tapia, 22, har ingen luftkonditionering hemma i hyreshuset i södra Los Angeles, där hon bor med sina föräldrar och bröder och sin sju månader gamla bebis. Hon tvingas nu ta med sig dottern till mataffären för att dra nytta av luftkonditioneringen där.

– Vi försöker bara överleva, säger hon till Los Angeles Times.

Hus brinner ner

Hettan ökar risken för bränder och gör dem svårare att bekämpa när de väl brutit ut. Under helgen dog fyra människor i olika eldsvådor och minst 100 hus förstördes. 4000 brandmän har arbetat med släckningsarbetet.

Runt om i världen pågår samtidigt flera andra naturkatastrofer, kopplade till klimatkrisen. Pakistan har drabbats av en ”monstermonsun” som skapat de värsta översvämningarna på minst tolv år. Allt medan miljontals människor i norra Afrika befinner sig på flykt undan en extrem torka, som slagit ut skördar och dödat boskap.