Hotet mot Rafah består: ”Vi är ett steg från seger”

Publicerad 2024-04-07

Israel har dragit tillbaka majoriteten av sina trupper ur södra Gaza.

Men markoffensiven mot flyktingtäta staden Rafah väntas fortfarande.

– Vi är ett steg från seger, sa premiärministern Benjamin Netanyahu på söndagen.

Följ ämnen
Israel

Israel meddelade att man under natten till söndagen dragit tillbaka stora delar av sina marktrupper ur södra Gaza. Tre brigader ska ha lämnat området kring Khan Yunis, skriver TT med hänvisning till israeliska medier. En har förblivit kvar i Gaza: Nahalbrigaden.

Nahalbrigaden har i uppgift att kontrollera ”Netzarimkorridoren”. En väg som byggts av Israel för att dela Gazaremsan. Den har gjort det enklare för Israel att operera i både norra och södra Gazaremsan, skriver Omni.

Enligt israeliska försvarsmakten, IDF, har man uppnått sina mål med offensiven i Khan Yunis. De uppger att Hamas brigad har förgjorts, tusentals krigare har dödats och att runt 30 kilometer med tunnlar förstörts, skriver The Times of Israel.

Palestinier som tagit skydd i en skola i Rafah.

Efter Bidens varning

Beskedet om att man drar tillbaka majoriteten av sina brigader kommer efter USA:s president Joe Biden varnat Israel om att framtida stöd kan påverkas. Han var ”rasande och förkrossad” över situationen i Gaza och sa att Israel måste hantera den humanitära situationen.

– Israel har inte gjort tillräckligt för att skydda biståndsarbetare som försöker leverera hjälp som civila så desperat behöver, sa Biden.

Efter Bidens ord meddelade Israel att man kommer tillåta humanitär hjälp genom en hamn i Ashdod och en gränsövergång vid Erez.

”Definitiv” markoffensiv mot Rafah

Tillbakadragandet verkar dock inte påverka den väntade markoffensiven mot Rafah. En stad i södra Gaza som över en miljon palestinska flyktingar sökt sig till för skydd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att man ”definitivt” kommer att genomföra offensiven. Det uppger Avi Hyman, talesperson för Israels regering, till Sky News.

– Om vi inte framskrider med Rafah kommer vi förlora kriget, säger Hyman.

Under söndagskvällen säger den israeliska försvarsministern Yoav Gallant att tillbakadragandet bara var för att kunna planera framtida operationer. Bland annat i Rafah i södra Gaza, rapporterar Sky News.

– Trupperna lämnar och förbereder sig för sina nästa uppdrag, säger Yoav Gallant.

”Ett steg från seger”

Netanyahu höll på söndagen ett tal i parlamentet, skriver TT.

– Vi är ett steg från seger. Men priset är smärtsamt och hjärtskärande, sa Netanyahu.

Han upprepade att man inte kommer gå med på vapenvila i Gaza innan alla israeliska gisslan frisläppts. Hamas har krävt vapenvila och att Israel drar tillbaka alla sina trupper innan ett gisslanutbyte skulle kunna ske.

Nya förhandlingar om vapenvila mellan Israel och Hamas kommer inledas på söndagen i den egyptiska huvudstaden Kairo. Representanter från Hamas, Israel, Egypten, USA och Qatar väntas närvara.

Följ ämnen i artikeln