”En meningslöshet som vi alltid kommer bära med oss”

Aftonbladet-reportrar söker svar i dokumentär om Tovefallet

Publicerad 2024-04-11

Fallet har skakat Sverige: Varför mördades 21-åriga Tove i Vetlanda?

Svaret söker Aftonbladets reportrar i en ny dokumentär.

– Från första dagen har det varit min stora fråga – varför hände detta? säger Amanda Hällsten, reporter på Aftonbladet.

En höstkväll 2022 gick 21-åriga Tove ut för en festkväll med kompisarna i Vetlanda. Dagen efter anmäldes hon försvunnen. Hennes kropp hittades i ett skogsområde över två veckor senare.

Den nu 20-åriga Johanna Jansson fick 16 års fängelse för mordet och grovt gravfridsbrott.

Tillsammans med Aftonbladet släpper Podme nu en dokumentär om fallet.

Tove, 21.

I djupgående intervjuer med bland annat de inblandade kvinnornas vänner söker Aftonbladets reportrar Amanda Hällsten och Cecilia Benedelle svaret på vad som hände med Tove – och framför allt: varför?

– Ett kompisgräl spårar ur med en död, gömd kropp i skogen. Det är en känsla av meningslöshet i detta som vi nog alltid kommer att bära med oss, säger Cecilia Benedelle.

– Från första dagen har det varit min stora fråga – varför hände det här? säger Amanda Hällsten.

– För mig har det känts viktigt även på ett personligt plan. Jag är uppvuxen i Vetlanda och har sett på nära håll hur detta har påverkat min hemstad, säger Cecilia Benedelle.

Ibland riktas kritik mot true crime-genren, som inte minst blivit stor just i poddformatet. Hur har ni tänkt kring detta?

– Jag har tänkt väldigt mycket på det, från start egentligen. Det har känts avgörande för mig att de som stått de inblandade nära fått vara med och prata – och att alla har fått frågan. Det känns också som att man kan ge en rättvisare och mänskligare bild av ett fall när man kan lägga mer tid på det, säger Amanda Hällsten.

”Fallet Tove” har premiär på Podme den 11 april och kommer att släppas i tre delar.

– Vi är väldigt stolta över det här stora samarbetet som Podme och Aftonbladet haft nu i över 1,5 år, kring arbetet med dokumentären om fallet Tove, säger Emilia Melgar Arnheim, dokumentärchef på Podme och producent för serien.

NYHET! Aftonbladet & Podme i ett abonnemang

Få tillgång till allt innehåll på Sveriges största sajt OCH alla Podmes premiumpoddar.
Lyssna på Podme Dokumentär om Fallet Tove, och få tillgång till flera av Sveriges mest populära true crime-poddar som “Inför rätta”, “Fängelsepodden”, "Podme Crime", “Gängen” och “Svenska mordhistorier”. Prova Podme Premium redan idag.

Läs mer här!