Turkiet öppnar för nya samtal med Sverige: ”Vi står alltid för det vi sagt”

Publicerad 2023-02-04

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger att terrororganisationer lägger minor för svenskt Nato-medlemskap – och att Sverige kliver rakt ner i fällan.

Han öppnar för att återuppta den pausade dialogen – om Sverige ger efter.

– Vi sätter oss ned och pratar med alla som håller det man lovat, säger han i ett tal.

Följ ämnen
Nato

Turkiet är rasande över Sveriges agerande de senaste veckorna. Rasmus Paludan tilläts bränna koranen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. En Erdogan-docka hängdes upp i centrala Stockholm och utredningen kring den lades ner.

Det har fått den turkiska regeringen att se rött och samtidigt anser man att Sverige inte fullföljt avtalet som parterna skrev under på toppmötet i Madrid ifjol. Händelserna har satt käppar i hjulet för Turkiets ratificering i Nato och samtalen men länderna har nu satts på paus.

– Sverige, oroa er inte. Så länge ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns och förstörs, kommer vi inte att säga 'ja' till ert inträde i Nato, sa president Recep Tayyip Erdogan för några dagar sedan.

”Sverige trampar avsiktligt rakt på dessa minor”

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu höll under lördagen ett tal i turkiska Alanya och var fortsatt starkt kritisk till Sveriges bristande åtgärder.

Han stänger inte dörren, men betonar att Sverige måste fullfölja Turkiets krav om samtalet ska kunna återupptas. Samtidigt ber han inte om ursäkt för att Turkiet satt Sverige i den här situationen, rapporterar Hurriyet.

– Vi kan inte belöna någon som inte håller vad man lovat. Vi sätter oss ned och samtalar med alla som håller sitt ord. Om vi ger ett löfte, så står vi alltid för vad vi har sagt, säger han.

Han betonar att Sverige också på egen hand trampat i klaveret och inte hanterat situationen så som Turkiet önskat.

– Dessa terrororganisationer, dessa radikaliserade personer lägger faktiskt ut minor för Sveriges Nato-medlemskap. Sverige trampar avsiktligt rakt på dessa minor. De kan röja minorna, om de själva skulle vilja det, säger han.

Sverige och Finland har varit tydliga med att båda länderna fortfarande har som mål att gå med i Nato tillsammans. I söndags öppnade Recep Tayyip Erdogan för att Finland kan få ett ja före Sverige.

– De gör sig själva till åtlöje. Vi kan ge ett annat budskap om Finland om det behövs. Sverige kommer att bli chockat, sa Erdogan i sitt tal enligt nyhetsbyrån CNN Turk.