Åklagare: Donald Trump och hans barn är bedragare

Publicerad 2022-09-21

Letitia James, delstatsåklagare i New York, åtalar Donald Trump och tre av hans vuxna barn.

Hon hävdar att ex-presidentens familjebolag systematiskt lurat samhället på pengar.

– En häxjakt, svarar Donald Trump.

En stämningsansökan mot USA:s tidigare president Donald Trump och tre av hans barn har lämnats in till delstatsdomstolen i New York.

Fallet är civilrättsligt och handlar om ex-presidentens verksamhet och de inkomster han haft som programledare i tv-programmet ”The apprentice”, som fastighetsmogul och slutligen som president.

Hans familjebolag misstänks för att systematiskt ha lurat staten på pengar. Åtalet rör några av Trumps mest kända hus, i bland annat Chicago, på Manhattan och i Washington DC.

Donald Trump ledde ”The apprentice” i USA mellan 2004 och 2015.

Bedrägeri

Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, har sagt att hon hittat ”betydande bevis” för att Trumps bolag har övervärderat tillgångar för att få lån. Och sedan undervärderat samma tillgångar för att få sänkt skatt.

Händelserna är en del i ett politiskt spel, enligt Donald Trump.

Letitia James är demokrat och åtalet som nu lämnas in är resultatet av en utredning som hon och hennes medarbetare genomfört under de senaste tre åren.

Det rapporterar AP.

I augusti framträdde Donald Trump under ed i New York och fick frågor om sina fastighetsaffärer. Han valde då att tiga genom att åberopa det femte tillägget i den amerikanska författningen.

”Ljugit 200 gånger”

Tillägget innebär bland annat rätten att inte vittna mot sig själv, och inte svara på frågor.

Andra gånger har han inte tigit och Letitia James och hennes medarbetare hävdar att han ljugit ”över 200 gånger” om uppgifter rörande tillgångar och inkomster.

Vid en pressträff efter onsdagens besked sade James till journalister att hon vill att den tidigare presidenten ska betala drygt 2,7 miljarder i straffavgifter – samt att förbjuda Trumps familj ”från att driva New York-affärer för gott” och hindra honom och hans företag från att köpa fastigheter i delstaten i fem år.

New Yorks justitieminister Letitia James under onsdagens presskonferens i New York.

Trumps tre äldsta barn Donald Jr., Ivanka och Eric Trump är också misstänkta och nämns i stämningsansökan.

Trumps två mångåriga medarbetare Allen Weisselberg och Jeffrey McConney är också tilltalade.

”Häxjakt”

Letitia James sade också på pressträffen att hennes kansli överlämnat en skrivelse om brottslig verksamhet i fallet till USA:s justitiedepartement.

Donald Trump (andra från höger) tillsammans med sina barn Eric, Donald Jr. och Ivanka, vid öppningen av Trump SoHo New York den 9 april 2010.

Donald Trump själv kallar stämningen för ”en häxjakt”, ett ord han tidigare använt i liknande sammanhang, när han kommenterat de utredningar som genomförts. Bland annat gällande valet, påstått valfusk och hans kopplingar till Putin och Ryssland.

Trumps advokater underkänner James stämningsansökan och innehållet i det. Man kallar det för ”maktmissbruk”.

– Det är varken fokus på fakta eller lag. Stämningen är enbart fokuserad på att föra fram justitieministerns egna politiska agenda, säger Alina Habba, en av Donald Trumps advokater, till AP och fortsätter:

– Vi är övertygade om att vårt rättssystem inte kommer att falla för detta okontrollerade auktoritetsmissbruk, och vi ser fram emot att försvara vår klient mot var och en av delstatsåklagarens tomma påståenden.

Donald Trump Jr. åtalas tillsammans med sin pappa och syskon. Liksom sin far är han kritisk till åtalet.

Trump Jr: ”Hon är en aktivist”

Donald Trumps son Donald Trump Jr. twittrade flitigt om James stämningsansökan under onsdagen.

”Letitia James bryr sig inte om lagen. Hon är en aktivist för demokraterna, som bara bryr sig om politik. Här är den senaste omröstningen i hennes omvalstävling. Så hon försöker nu desperat att elda på sin vänsterbas med detta skitsnack. Det här är BARA politik, inget mer. Ovärdigt!!!”, skrev han och publicerade också ett diagram om omvalet till delstatsåklagare i New York.

Även Eric Trump kommenterade Letitia James och hennes stämningsansökan på Twitter.