Dragshowartisten svarar Åkesson: Jag har två namn

Publicerad 2023-05-09

Partiledarna började skrika på varandra om en dragqueen.

Nu svarar huvudpersonen.

– Jag har två namn. Miss Shameless läser sagor för barn när jag åtar mig det uppdraget, säger artisten till SVT.

Det hettade till rejält mellan partiledarna när kulturens frihet debatterades i SVT:s studio i söndags. Jimmie Åkesson försvarade lokala SD-beslut att stoppa sagostunder med dragshowartister på bibliotek.

– Det är helt vansinnigt att en “Skamlös vinhora” får läsa sagor för barn. Hade en nazist kunnat läsa sagor från barn? sa han.

Åkesson fick högljudda mothugg från både höger och vänster.

– Homofobiskt dravel, sa Märta Stenevi (MP).

– Hur osäker kan du vara? Vad tror du kan hända? sa Johan Pehrson (L).

Svaret: ”Har två namn”

Nu har huvudpersonen själv kommenterat tv-bråket.

– Jag har två namn. Miss Shameless läser sagor för barn när jag åtar mig det uppdraget. Sedan har jag ett annat namn, Miss Shameless Winehore, när jag gör vuxenevenemang. Sagostunderna är framtagna för barn och anpassade för barn, säger artisten i en intervju med SVT.

Enligt ”Miss Shameless” har Jimmie Åkesson inte förstått vad framträdandet handlar om.

– Jag undrar om han har varit på någon av våra sagostunder. Jag tror inte han har varit det med tanke på allt som han påstår. Budskapet i sagostunderna handlar om acceptans, vänskap, kärlek och att våga uttrycka sig på det sätt man vill.

Jimmie Åkesson (SD).

Ministern: ”Besviken”

”Miss Shameless” och kollegan ”Lady Busty” jobbar för organisationen Drag story hour. De har utsatts för hot och hat sedan sagostunderna började uppmärksammas i höstas, men vill båda fortsätta.

I SVT-intervjun hänvisar ”Miss Shameless” till Tidöavtalets formulering om att politiker ska hålla armlängds avstånd till kulturen:

– Jag undrar vad vår kulturminister Parisa Liljestrand tänker göra när armlängds avstånd inte hålls. När en partiledare går in och kraschar ett arrangemang som Drag story hour. Vad kommer hon göra nu?

Liljestrand svarar i ett skriftligt uttalande till SVT:

”Regeringen har varit otroligt tydlig när det kommer till vikten av att upprätthålla principen om armlängds avstånd inom kulturpolitiken. Det framgår av både regeringsförklaringen och Tidöavtalet. Jag förväntar mig att samtliga Tidöpartier tar sitt ansvar för att respektera och fullfölja det i både ord och i handling. Jag blev därför besviken när jag tagit del av Sverigedemokraternas inlägg och uttalanden.”

Dragshowartisten Miss Shameless.