En gripen efter explosion i Farsta – boende evakuerades

Uppgifter: 14-åring gripen

Uppdaterad 2024-03-06 | Publicerad 2024-03-05

En kraftig explosion inträffade i ett flerfamiljshus i Stockholm på tisdagskvällen.

12 personer fördes till sjukhus för kontroll och under onsdagsmorgonen bedömdes trappuppgången fortfarande som osäker.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en 14-åring gripits av polisen.

Första larmet kom till polisen vid 21.43. En bomb hade då exploderat på den fjärde och översta våningen i ett flerfamiljshus i Farsta strand i södra Stockholm.

– Detonationen ser ut att ha inträffat i ett trapphus. Det är väldigt många personer som ringt in om det här. Flera personer var hemma när det inträffade, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Under kvällen och natten pågick en stor blåljusinsats i området. Ett stort antal polispatruller och brandbilar var på plats. Dessutom skickades uppemot tio ambulanser, men enligt polisen finns inga uppgifter om allvarliga fysiska skador.

– Vi har inte kunnat konstatera några uppenbara personskador, men tolv personer på ett av våningsplanen har förts till sjukhus för kontroll, säger Daniel Wikdahl.

Rasrisk – boende evakueras

Räddningstjänsten evakuerade flera boende med stegbil.

– Hela huset har evakuerats på grund av rasrisk och någon teknisk undersökning kommer inte att kunna genomföras under natten, säger Daniel Wikdahl.

En port och flera trapphus skadades i explosionen. Även inne i lägenheterna uppstod stora materiella skador.

– Tryckvågen var kraftig och spred sig från ett trapphus till de övriga i byggnaden. Jag har sett bilder inifrån lägenheterna och det är sönderslagna saker huller om buller. I en av lägenheterna hade fönsterkarmarna tryckts ut på andra sidan, säger Daniel Wikdahl.

En boende i området säger till Aftonbladet att hon är skärrad efter det som hänt.

– Vi hörde en jättestor smäll och huset skakade till. Det lät som glassplitter och trä som gick sönder, säger Åsa som bor i bostadsområdet.

Räddningstjänsten bad boende att håll sig ifrån fönstren.

– Det är jätteobehagligt, det känns skakigt. Vi har inte lämnat lägenheten och mitt barn är väldigt rädd, säger hon.

Polisen: En gripen

Enligt vittnesuppgifter har en bil lämnat platsen i samband med detonationen. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse och enligt uppgifter till Aftonbladet har en 14-åring gripits av polisen.

Under morgonen bekräftade polisen att en person hade gripits under natten men ville inte gå närmare in på några detaljer.

– En person greps under natten men jag vet inte om den personen har släppts nu, säger Rebecka Landberg, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

Såväl pendeltågen som tunnelbanan stoppades i Farsta strand på polisens order efter explosionen. En kyrka öppnades upp för de personer som fått utrymma.

Stort polispådrag.

Tredje explosionen på ett dygn

Smällen i Farsta strand var den andra explosionen i området på mindre än ett dygn. Vid 20-tiden på måndagskvällen exploderade någonting i ett trapphus i Fagersjö. En man med kopplingar till gängmiljön misstänkts ha varit måltavlan, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tre personer fördes då till sjukhus med lindriga skador.

Ser ni samband med explosionen som inträffade i Fagersjö något dygn tidigare?

– Det är för tidigt att säga men det är självklart att vi tittar på olika kopplingar mellan detonationer som har genomförts, säger Rebecka Landberg som tillägger att polisen tittar på nätverkskopplingar.

Ytterligare en kraftig explosion ägde rum i Stockholm under natten till tisdagen. Någonting detonerade då vid ett flerfamiljshus i området Larsberg på Lidingö.

Två personer skadades lindrigt. Strax innan smällen hörde boende ett flera minuter långt bankande ljud, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen undersöker nu eventuella samband mellan de tre explosionerna.

Polis och räddningstjänst på plats.

Följ ämnen i artikeln