H&M svarar: ”Finns utmaningar kopplade till insamling och återvinning”

Publicerad 2023-06-11

H&M medger man att det finns ”utmaningar” kopplade till insamling och återvinning.

Samtidigt säger man sig vara kategoriskt emot att kläder blir avfall.

– Det går helt emot vårt arbete för att skapa en mer cirkulär modeindustri, skriver Harsha Bammanahali, head of reverse supply chain på H&M Group, i ett mejl.

Aftonbladet har under flera dagar sökt H&M för att ställa frågor om varför kläder som samlas in i modekedjans butiker skickas till länder där de riskerar att dumpas eller brännas okontrollerat.

Vi har önskat en intervju, med möjlighet att ställa följdfrågor, men modekedjan har valt att återkomma med en skriftlig kommentar.

I den skriver Harsha Bammanahali, head of reverse supply chain på H&M Group, att modekedjan är emot att kläder blir avfall, men att det ännu finns utmaningar.

Nedan följer svaret i sin helhet:

”H&M-gruppen är kategoriskt emot att kläder blir avfall och det går helt emot vårt arbete för att skapa en mer cirkulär modeindustri. Vi vet att det fortfarande finns utmaningar kopplade till insamling och återvinning av kläder och textilier, men ser också att mer skalbara lösningar inom textilåtervinning håller på att utvecklas, vilket är väldigt positivt. H&M-gruppen arbetar aktivt med frågan och investerar också i sådana lösningar.

H&M-gruppen är positiva till kommande EU-regelverk kopplat till avfall och producentansvar för textiler. Vi har under en lång tid varit i dialog med politiker kring denna fråga för att skapa ett hållbart system för hela branschen.

Tillsammans med vår partner Remondis arbetar vi kontinuerligt med att utveckla förbättrade insamlings- och sorteringslösningar. Vi kräver att våra partners har rutiner på plats för att säkerställa att insamlade kläder och textilier tas om hand på rätt sätt.”
 

De inkorrekta uppgifterna om att kläderna tas om hand av hållbarhetsinitiativet I:Collect förklaras med att hemsidan inte var uppdaterad, något som nu ska ske.

Aftonbladet har även sökt nederländska Boer Group och tyska Remondis, som äger de inblandade sorteringsföretagen. De uppger båda att deras balar enbart innehåller säljbara kläder och anser sig därför inte bidra till miljöproblemen. Nedan följer deras kommentarer, något kortade:
 

Boer Group:

”Våra anläggningar sorterar begagnade kläder efter bärbarhet och säljbarhet. Detta görs manuellt och kräver mycket erfarenhet om de globala slutmarknaderna och deras efterfrågan. Särskilt kvalitet, men även kulturella, klimatmässiga och religiösa aspekter beaktas. Efter vår sorteringsprocess resulterar detta i över 300-350 artiklar som antingen säljs som begagnade varor eller skickas till återvinning som artiklar som inte längre är bärbara och säljbara. Resterande del används för energiåtervinning. Så vi följer alltid avfallshierarkin och säkerställer det bästa alternativet.

Ni uppger att exporten av kläder till Ghana skapar stora miljöproblem. Det finns många anledningar till detta problem, som vi gärna förklarar vid ett annat tillfälle om ni är intresserade. Vi vill dock betona att vi på grund av vår omfattande sorteringsprocess exporterar bärbara och säljbara textilier, det vill säga textilier som det finns en efterfrågan på och inget textilavfall som hamnar på deponier där.

Du noterar också att bärbara kläder skulle återvinnas och att detta inte är hållbart. Återanvändning är alltid att föredra framför återvinning. Men för att sälja begagnade kläder behöver det finnas en marknad utöver bärbarheten. I detta avseende måste båda aspekterna alltid beaktas när ett plagg klassificeras som second hand.”

Remondis:

”En av de grundläggande principerna för vår verksamhet är att se till att så många av de gamla textilierna som möjligt återanvänds. Om de inte kan användas som begagnade kläder förvandlas de till städtrasor eller säljs vidare till industriföretag som återvunnet material.

När det gäller situationen i Ghana finns endast två av Re Textil cirka sextio kunder där. Båda är sedan flera år långvariga partners som regelbundet besöker vår sorteringsanläggning. Under besöket tittar de på alla våra textilier, skapar sina detaljerade listor och utbildar även våra sorterare i vilka plagg som kan användas.

Generellt sett är dumpningen av textilavfall i Ghana en av de största utmaningarna som textilsorterare i Europa står inför.
Från vårt perspektiv finns det bara två sätt som plagg kan hamna som avfall där: 1. Vissa återförsäljare tillåter tydligen inte återförsäljning av sina plagg och deras avfallshanteringsföretag använder Ghana som billig soptipp. 2. Osorterade textilier i bulk skickas dit från för oss okända källor.

Vi samlar in och sorterar inom Europa, vilket innebär att vi enligt lag är skyldiga att återvinna det som är återvinningsbart och slänga resten på ett ansvarsfullt sätt. Även ur ett kommersiellt perspektiv är dumpning av avfall i Afrika varken billigt eller ekonomiskt genomförbart. Därför är det ingen meningsfullt. Vi kommer att fortsätta att göra allt som står i vår makt för att förhindra sådan praxis.”