Larmet: Mat och tak räcker inte för flyktingbarnen

Publicerad 2015-10-11

Mat och tak över huvudet räcker inte.

Nu slår professor Fred Nyberg larm. Flyktingbarn som kommer till Sverige löper hög risk att hamna i kriminalitet och drogmissbruk – om de inte får psykologisk hjälp.

– Situationen är alarmerande.

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning.

Sedan ett par månader anländer omkring 150 ensamkommande flyktingbarn till Sverige – varje dag.

Men vad Sverige måste göra för att klara av att hantera deras livssituation och hur de mår är en fråga politikerna hittills inte lagt några större resurser på att utreda.

– Det finns över huvudtaget ingen svensk forskning att hänvisa till. Tittar man däremot på hur det ser ut för ensamma barn i liknade situationer utomlands är bilden väldigt mörk, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning.

Flickor mest utsatta

Mest utsatta är flickor som ofta råkar ut för sexuella övergrepp och prostitution. För pojkarnas del handlar utanförskapet om en ökad risk att fastna i drogmissbruk, droghandel och annan typ av kriminalitet.

– Man måste förstå att de här barnen mår dåligt och inte känner tillit till andra än de som pratar det egna språket. En stor majoritet söker sig därför till sina landsmän som ofta redan har dragits in i kriminalitet och missbruk, på så vis sker en ständig rekrytering, säger Fred Nyberg som menar att läget är akut.

– Det räcker inte med att ge barnen tak över huvudet. Man måste omgående se över deras hälsostatus för att kunna bedöma graden av trauma, och därefter snabbt sätta in rätt hjälp.

”Viktiga för Sveriges framtid”

Om det inte görs menar Fred Nyberg att risken är överhängande att de barn som nu kommer blir en förlorad generation.

– De här barnen är viktiga för Sveriges framtid. Men för att de ska kunna bli en del av samhället och kunna komma ut på arbetsmarknaden måste vi se till att de är hela.

Har Sverige den kunskap och de resurser som krävs för att kunna ge de barn som nu kommer psykologisk hjälp?

– Vi har en gedigen kunskap men regeringen måste tillsätta resurser. Vi kan inte blunda för detta längre. Vi måste agera nu.

På tisdag håller professor Fred Nyberg ett seminarium i ämnet på Uppsala universitet.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln