Wallström: Fler länder måste ta ansvar

Publicerad 2015-04-20

EU:s utrikesministrar och justitieministrar träffas i dag för att diskutera tragedin på Medelhavet.

Samtidigt som mötet pågick kom larm om fler sjunkande migrantbåtar.

– Vi är beredda att hjälpa till med båtar och flyg för att lösa den här situationen, säger Margot Wallström (S) till Aftonbladet.

Mötet i Luxemburg är inplanerat sedan länge men kommer till stor del att handla om katastrofen på Medelhavet.

Aftonbladet pratade med Sveriges utrikesminister Margot Wallström när ministrarna hade en kort paus i samtalen efter lunch.

– Den här sessionen inleddes med en minuts tystnad. Diskussionen som sedan följde handlade om att det här är angeläget och bråttom, säger Margot Wallström.

För att få stopp på tragedierna på Medelhavet krävs ett hårdare tag mot flyktingsmuggling och att sjöräddningsoperationen Triton förstärks, säger hon.

– Det handlar om att använda alla instrument som finns tillgängliga från EU:s sida. Samtidigt är det så att det här är inte några enkla frågor som löses i en handvändning.

"Fler länder måste ta ansvar"

Ministrarna har bland annat diskuterat situationen i Libyen och är överens om att ställa sig bakom FN:s sändebud Bernardino Leon i hopp om att få ordning i landet.

Har ni kommit fram till något konkret om hur den akuta situationen ska lösas?

– Nej, inte än. Det blir i eftermiddag som det kommer att diskuteras.

Vad är din förhoppning att ni ska enas om?

– Det handlar om vad vi gör mot människosmugglarna som lurar utsatta människor till de här farliga resorna. Men också att se till att fler länder är med att att ta ansvar. Vi är ju det land som per capita tar hand om flest flyktingar, inte ens kvotflyktingarna fördelas på ett rättvist sätt mellan medlemsländerna i dag.

"Finns inga snabba lösningar"

Kommer ni att komma överens?

– Det får vi se, vi kommer påpeka från vårt håll att det här måste till för att det ska bli en human flyktingpolitik. Vi måste också se till att det finns sjöräddningsoperationer som fungerar. Men det här är en fråga som är så sammansatt, som handlar om alla olika faktorer på samma gång. Det finns inga snabba lösningar, det måste hanteras i all dess komplexitet.

Innebär det att många kommer behöva mista livet innan ni har enats om en lösning?

– Det finns inte en lösning, vi måste se till att vi jobbar på alla de olika spåren. Vi måste hejda folk att lämna i de osäkra båtarna, vi måste angripa människosmugglingen och se till att sjöräddningsoperationer fungerar.

Tror du ni kommer kunna enas i eftermiddag?

– Jag vill inte föregripa de diskussionerna, vi kan bara hävda att man måste ta tag i alla de här frågor samtidig. Vi har sagt är beredda att hjälpa till, om det behövs båtar eller flygplan för att öververka och förstärka sjöräddningsoperationen.

Löfven: Något måste göras snabbt

Statsminister Stefan Löfven (S) sa tidigare i dag att Sverige är beredd att bidra med mer.

– Vi är självfallet beredda att bidra med vår kustbevakningskompetens och de resurser vi har, säger han till TT.

Han ber att få återkomma med svar på om lagliga möjligheter att söka asyl från länderna skulle vara en väg att gå.

– Det får andra fundera på, nu tittar vi tillsammans med andra länder vad det finns för möjligheter. Låt oss kolla av det först innan vi uttalar oss allt för säkert vad som är den rätta medicinen, men någonting måste ändå göras snabbt för människor kan inte dö på detta sätt, det är fruktansvärt, säger Stefan Löfven till TT.

Fakta: Migrantkrisen på Medelhavet

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under fjolåret, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 2011. Men årsjämförelser är opålitliga på grund av smugglingens hemliga natur. De flesta flyktingar tros komma från Syrien och Eritrea.

Rutten över Medelhavet har också kommit att bli den dödligaste i världen. Över 3 400 dödsfall rapporterades förra året. I februari i år omkom över 200 människor i en enskild katastrof.

Historiskt sett har motivationen för dem som söker sig över Medelhavet varit migration, men förra året ökade antalet asylsökande dramatiskt.

Källa: UNHCR (TT)

Följ ämnen i artikeln