Forskare körde fel – förändrar världshistorien

Publicerad 2015-05-21

Forskarna körde fel och gjorde ett sensationellt fynd.

Det omkullkastar allt man tidigare trott om redskapsanvändning.

– Det här är ett paradigmskifte‚ säger Lars Werdelin på Riksmuseet i Stockholm.

Forskare har i Kenya grävt fram stora redskap som skapat förvåning i forskarvärlden. De är nämligen 3,3 miljoner år gamla, 700 000 år äldre än de äldsta mänskliga redskap som tidigare hittats. Dessutom långt äldre än människosläktet Homo, rapporterar TT.

Fyndet gjordes av misstag då forskarna 2011 skulle undersöka en intressant plats. Men de körde fel och hamnade i stället i ett område med intressanta kullar och diken, så de bestämde sig för att se sig omkring. Det blev jackpot.

Redskapen består främst av stenar som använts som hammare och städ för att bearbeta andra stenar. Bland fynden finns också vassa flisor som hamrats loss, rapporterar AP.

Forskarna har tidigare trott att människosläktets stora hjärna har varit en förutsättning för de stenredskap som man hittat vid tidigare tillfällen. Det äldsta fyndet av Homo har en ålder på 2,8 miljoner år.

– Det här är ett paradigmskifte. Man behöver uppenbarligen inte ha en större hjärna för att tillverka redskap, säger Lars Werdelin, paleontolog på Riksmuseet i Stockholm, till TT.

Primitivare än Homo

För 3,3 miljoner år sedan fanns det två arter av förmänniskor i östra Afrika: Kenyanthropus platyops och Australopitechus afarensis - den kända urtidsmänniskan Lucy tillhörde den senare arten.

– Jämfört med Homo var båda väldigt primitiva, med hjärnor som schimpanser, säger Werdelin och fortsätter:

– Det här kan innebära att man skulle kunna hitta stenredskap så långt tillbaka i tiden som fyra miljoner år, då Australopithechus började utvecklas. I fortsättningen måste man börja titta noggrannare när man letar på sådana platser, säger han till TT.

”Sämre finmotorik”

Det nya häpnadsväckande fyndet har gjorts i norra Kenya vid Turkanasjön. Forskare från Kenya, Frankrike och USA har beskrivit sitt fynd i tidskriften Nature.

De framgrävda redskapen är långt mer primitiva än de tidigare äldsta kända, som kommer från den så kallade oldowan-kulturen, och forskarna beskriver i Nature att de nya redskapen ges ett eget namn, Lomekwian.

– De är väldigt stora. Det kan bero på att de som tillverkat dem inte hade lika väl utvecklad finmotorik i fingrar och händer som de senare arterna inom Homo, säger Werdelin.

Följ ämnen i artikeln