Polisen trappar ner terrorinsatsen

Publicerad 2015-11-23

Polisen betraktar inte längre det ökade terrorhotet som ”en särskild händelse”.

Nu trappar svenska polisen ner arbetet.

– Vi fortsätter med hög vaksamhet och hög beredskap, men det ingår i det vanliga polisarbetet, säger Carolina Ekéus, presstalesman på polisen.

Svenska polisen inledde i onsdags arbetet med en så kallad ”särskild händelse”. Anledningen var terrorattackerna i Paris och sökandet efter en då misstänkt 22-årig möjlig terrorist. Misstankar som nu är helt avförda.

Läget är fortfarande spänt i hela Europa, och terrorberedskapen är hög. Men nu trappar den svenska polisen ner sitt arbete och betraktar inte längre terrorhotet som ”en särskild händelse”. Det innebär att de inte längre förekommer några extra insatser.

– Bedömningen är att polisen efter vissa anpassningar kan fortsätta bedriva det säkerhetshöjande och trygghetsskapande arbetet inom ramen för det ordinarie polisarbetet, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Terrorhotnivån kvar

Däremot kvarstår även i Sverige den höga terrorhotsnivån. Nivån är fortfarande en fyra på en femgradig skala och uppmaningen till allmänheten är att man fortfarande ska ”vara vaksam”.

Anledningen till att de trappar ner arbetet är att den tidigare terrormisstänkte 22-åringen inte längre är misstänkt. Därför behövs enligt polisen inte längre några extra insatser.

– Vi fortsätter med trygghetsskapande åtgärder ute i samhället, har hög beredskap och hög vaksamhet, det ingår i det vanliga polisarbetet, säger Carolina Ekéus.

Följ ämnen i artikeln