Prins Charles: ”Klimathotet ligger bakom kriget i Syrien”

Publicerad 2015-11-23

Prins Charles varnar för att jordens resurser håller på att ta slut.

Enligt honom är klimathotet en orsak både till flyktingkatastrofen och terrorism.

– Måste vi verkligen möta katastrofer och kaos innan vi förstår att vi måste agera på riktigt?, säger han till Sky news.

Prins Charles av Storbritannien är engagerad i miljöfrågor.

Prins Charles, som länge har varit engagerad i klimatfrågan, kommer att hålla det inledande talet på klimattoppmötet i Paris nästa måndag.

I en intervju med brittiska Sky news säger den walesiska prinsen att klimatförändringarna är grunden till problemen i Syrien.

– Det här är ett klassiskt exempel på att man inte tar tag i problemen för, jag menar, det låter hemskt att säga, men några av oss sa redan för 20 år sedan att om vi inte tar itu med de här problemen kommer vi se ännu större konflikter över knappa resurser, vilket betyder att människor kommer behöva flytta, säger han.

– Det finns starka bevis som visar att en av de största anledningarna för ohyggligheterna i Syrien, konstigt nog, är torkan som varade i fem, sex år, vilket innebar att enorma mängder människor var tvungna att lämna landet.

”Har enorm påverkan”

Sky news frågar prins Charles om det finns en direkt koppling mellan klimatförändringar, konflikt och terrorism.

– Pentagon har börjat uppmärksamma det här bara under de senaste åren. Jag menar, det har en enorm påverkan på vad som händer, säger han.

Vidare säger prinsen att man ofta försöker lösa problemen kortsiktigt, i stället för att ta tag i det underliggande problemet - att vi människor försummar miljön.

Prins Charles medverkade på klimattoppmötet i Köpenhamn 2009. Han tycker att mötet slutade i en "katastrof" och att vi nu har mycket att ta i kapp.

– Det kommer bli väldigt svårt att komma överens om de åtgärder som krävs för att hålla den globala uppvärmningen till två grader, eller helst under, säger han.