ÖB: Vi står inför en stor förändring

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Efter det att regeringen presenterat budgetpropositionen kommenterar ÖB Håkan Syrén de kommande besparingarna på försvarsmaktens hemsida.

– Vi har just börjat analysera vad det här innebär för Försvarsmakten. Klart är att vi står inför en stor förändring och att det finns ett omfattande omplaneringsbehov, säger Syrén.

Vidare meddelar Håkan Syrén att de besparingar som väntar Försvarsmakten inte kommer som någon överraskning men att en redogörelse för konsekvenserna får vänta.

- Budgetpropositionen, som ger oss ekonomiska förutsättningar för de närmaste tre åren, analyserar vi just nu. Klart är att den påverkar såväl vår förbandsverksamhet som vår materielanskaffning, säger Håkan Syrén.

”Måste analyseras”

Håkan Syrén kommenterar även faktumet att regeringen vill avbryta utvecklingen av svenska ytstridsfartyg.

- Vi arbetar kontinuerligt med att ha en så kostnadseffektiv materielförsörjning som möjligt. De områden som pekas ut måste analyseras nogsamt, säger Håkan Syrén.

På sikt anser Syrén att besparingarna kräver en djupare granskning samt klara planeringsanvisningar från regeringen.

- Finansplanen rör hela försvarssektorn och här måste det till ett nära samarbete med regeringskansliet. Också försvarsberedningens inriktning måste beaktas. Vår verksamhet måste vara kopplad till en utrikes- och säkerhetspolitik byggd på en rimlig omvärldsuppfattning, säger Håkan Syrén.