Få juridiska råd – utan kostnad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Många advokater erbjuder 15 minuter gratis

Varannan måndag ger advokat Lars Hultgren juridiska råd gratis på Sundbybergs bibliotek. Motsvarande service finns på många håll i länet. ”Jag tycker om att hjälpa folk utan att det kostar. Men visst marknadsför man sig själv också”, säger han.

Ett besök hos advokaten kan kosta tusenlappar. Men på många platser i Stockholms län och stad erbjuder advokater 15 minuters rådgivning gratis.

I ett litet rum på bottenvåningen i Sundbybergs bibliotek sitter advokat Lars Hultgren med lagboken uppslagen framför sig och en vinröd skinnportfölj vid sin sida.

Mitt emot sitter kvällens första klient, en äldre man som kommit för att få giltigheten hos ett testamente kontrollerad.

– Det är en väldigt bra service, att man kan få råd och hjälp så här. Jag är helt nöjd, säger mannen när konsultationen är klar och han fått veta att testamentet är giltigt.

På cirka 25 platser i Stockholms stad och län finns Advokatjouren – 15 minuters gratis rådgivning i Advokatsamfundets regi. Alla advokater ställer upp ideellt.

15 minuter – helt gratis

Sedan tio år tillbaka hjälper Lars Hultgren sundbybergsborna med juridiska problem en timme varannan måndag. Var och en får 15 minuter på sig.

– Idén är att folk utan kostnad ska få komma i kontakt med en advokat och fråga om problem de kan ha. Vi talar om ifall det är ett juridiskt problem eller inte, men om en handling behöver upprättas gör man inte det i jouren, säger Lars Hultgren.

Frågorna rör ofta vardagsbekymmer som uppsägningar, vårdnadstvister och boende.

– Går man till en advokat och ställer de här frågorna är man snart uppe i en tusenlapp. Här kan man utan kostnad få en snabbupplysning om att det här är kört, eller det här måste man göra något åt.

ANNONS