Så enkelt, så trevligt

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2008-07-28

VYKORT Utsikten från Sjöfartshotellets terrass är hänförande och drinkarna goda – det enda som saknas är ett värdigt soundtrack.

[RECENSION]

Hur många av Stockholms barer och restauranger hävdar att de har stans bästa utsikt? För många. Sjöfartshotellets terrass är ett av få ställen som kan backa upp påståendet.

Utsikten över Stockholms hamninlopp är nämligen hänförande. Känslan av att befinna sig i förgrunden på ett panoramavykort med texten ”Greetings from Stockholm, beauty on water” skrivet i höger hörn går aldrig riktigt bort under ett besök. Bidrar gör säkert kontrasten mellan Sjöfartshotellets lite 60-talssunkiga hotellfoajé, diverse vilsna hotellgäster och den långa, trista korridoren på sjunde våningen som leder ut till terassen. Det känns som att komma ut ur den där tunneln Barombudskvinnan ibland ser ljuset i. Och när man står där och klipper med ögonen i solskenet börjar konturerna av en liten bar, snygga svarta rottingmöbler och mindre snygga ståbord i stål och glas ta form.

Enkel och funktionell meny

Men den som tagit hissen upp från gatan med damm i strupen och bilden av en immig Dry Martini på hjärnan får snällt vända om och åka ner igen, förslagsvis till baren i foajén. På terrassen hittar man bara vin, öl, mousserande och champagne. Men sex vita och sex röda viner (varav två är Kravmärkta), två roséviner och sju olika sorters öl håller ändå den mest krävande grupp av afterworkande 30-åringar, som verkar vara den dominerande gruppen gäster, sysselsatta en bit in på kvällen. Lägg därtill en kort men funktionell meny med tapas, räksallad, inkokt lax och liknande och det framstår plötsligt som en gåta varför inte de som trängs bland plastmöblerna på Mosebackes uteservering bildar kö i trapphuset från sjunde våningen och ner.

Ljudmattan behöver vädras

Vi har bara ett klagomål (förutom det korkade i att det bara finns en toalett då)och det är på musiken. Visserligen fnns olika dj:s på plats varje torsdag under sommaren, men den oinspirerade ljudmatta som vi snavar på resten av tiden borde genast vädras. Barombudskvinnan föreslår, inspirerad av det Abba-museum som kommer att öppna ett jordnötskast från terrassen nästa år, att Sjöfartshotellet görs om till världens första renodlade Evert Taube-bar. Det vore en kulturgärning av mått – Fritjof i Arkadien och Calle Schewens vals skulle vara ett värdigt soundtrack till en solig sommarkväll på Sjöfartshotellets terrass.

Barombudskvinnan

Aftonbladet Krogliv

2008-07-25

Sjöfartshotellets terrass

Följ ämnen i artikeln