Sorgen präglar valvakan i SVT

Uppdaterad 2018-09-11 | Publicerad 2003-09-14

Lägre tempo, längre studiosamtal och ingen komik

Mordet på Anna Lindh sätter sin prägel på kvällens folkomröstningsvaka i tv.

Valstudion är nedtonad med svarta skynken.

– Det blir ingen show, säger programledaren Erika Bjerström.

Det skulle bli en historisk valvaka, för första gången ledd av två kvinnor. Nu blir den historisk på ett annat sätt.

Anna Lindh kommer att vara med genom oss alla. Jag tycker att det känns lika viktigt att leda valvakan, kanske viktigare nu. Men lusten är inte densamma, det finns ingen glädje, säger Anna Hedenmo.

Vi är vana att se henne som Aktuellts nyhetsankare. I kväll leder hon valvakan med Erika Bjerström, Brysselkorrespondent.

Gråtit tillsammans

– Jag tror att det är bra att det är vi, Anna och Erika, vi känner oss trygga med varandra, säger Erika Bjerström.

De har fått tänka om de senaste dagarna. Valt ut nya kläder, stramare med mindre glitter i. De har också pratat mycket och länge om det som hänt. Även gråtit tillsammans.

– Tonläget är det viktigaste. Det handlar mer om fingertoppskänsla än snabbhet, fräckhet och vassa frågor, säger Anna Hedenmo.

Programmet har gjorts om i grunden. Borta är rolighetsinslaget med P 1:s komikgrupp ”Public service”, liksom minidebatten mellan nejsägaren America Vera Zavala och jasägaren Ebba Blitz.

Tempot är betydligt nedskruvat, och snabba klipp ersätts med längre samtal mellan gästerna.

I studion finns plasmaskärmar redo att följa valvakorna. Men SVT har fortfarande inte bestämt om feststämningarna ska skildras, skärmarna kan komma att användas för valgrafik.

Sammanlagt jobbar 200 personer med valvakan. Det gör den till en av de största SVT:produktionerna, fullt i klass med både Nobelfest och Melodifestival.

SVT sänder direkt från bland annat Bryssel, London, Frankfurt och Tallinn och har team i Haparanda, Skåne och Jämtland.

Veteranerna ersatta

Mordet på utrikesministern har ökat intresset för folkomröstningen. Ett 30-tal internationella tv-bolag bevakar valet och flera ackrediteringar har gjorts i sista sekund.

– Många små kommersiella bolag som inte skulle varit här annars kommer nu hit, säger Cecilia Larsson, produktionsledare.

På TV 4 har valveteranerna Bengt Magnusson och Malou von Sievers ersatts av Elisabet Frerot som är programledare tillsammans med Lena Smedsaas och Lennart Ekdal. Till sin hjälp har de statsvetarprofessorn Peter Esaiasson.

Även TV 4 har anpassat vakan efter det som hänt.

– Det är klart att det kommer att genomsyra programmet och sänka tempot, säger Anette Svensson, redaktör.

Jessica Ritzén