Svenska mygg som sprider smittor

Publicerad 2013-07-30

Den myggburna Denguefebern härjar i svenskarnas semesterparadis Thailand.

Men även i Sverige finns blodsugare som sprider sjukdomar – bland annat harpest.

– Man blir väldigt dålig, det är inget jag önskar någon att drabbas av, säger myggforskaren Jan Lundström.

Den som smittats av av den myggburna sjukdomen harpest blir snabbt dålig och får hög feber. Men det stannar inte där. Det tydligaste symtomet är ett otäckt sår på bettstället: som en krater med upphöjda kanter och en varfylld grop i mitten.

– Det ser riktigt äckligt ut, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

”Fruktansvärt smittsam”

Ytterligare ett symtom är svullna lymfkörtlar, som kan drabba den smittade i exempelvis armhålorna eller på halsen.

– Bölderna är blåröda och kan bli stora som en mansnäve. Det är väldigt svåra att bli av med, man måste äta speciell antibiotika under en lång tid. Man blir väldigt dålig av harpest, det är inget jag önskar någon att drabbas av, säger Jan Lundström.

Bakterien som orsakar harpest, eller tularemi, beskrivs som lömsk och mystisk. Forskarna tror att bakterien, Francisella tularensis, sprids på flera sätt och mellan flera olika djur. I Sverige sprids den till människor främst via stickmyggor.

– Bakterien är fruktansvärt smittsam och finns nu också i vatten där den lever som en parasit i små encelliga vattendjur. Mygglarverna äter djuren i vattnet och när myggorna sedan är fullvuxna är de redan smittade, säger Jan Lundström. 

”Blev väldigt risig”

Lars Johansson, 60, från Örebro drabbades av harpest för några år sedan.

Det var en sensommardag när han satt och skådade fåglar vid naturreservatet Kvismaren som han tror att han blev smittad.

– Jag fick ett myggbett i tinningen som inte ville läka. Sedan fick jag hög feber och blev väldigt risig. Jag hade ont i musklerna och lederna och mådde skitdåligt, säger han.

Lars kände till sjukdomen och misstänkte att det var harpest som han hade drabbats av. Och mycket riktigt, läkaren på sjukhuset i Örebro konstaterade smittan och skrev ut penicillin till Lars.

– Jag blev sängliggande men efter kanske en vecka var jag frisk igen.

Ett hundratal svenskar smittas av harpest varje år, men även om sjukdomen är besvärlig är den inte dödlig. Ett dödsfall inträffade i Värmland 2010 men den mannen var skör på grund av andra sjukdomar.

”Ser otäckt ut”

En annan smitta som sprids via myggor i Sverige är Ockelbosjukan. Från den första augusti förekommer den i hela landet, undantaget fjällkedjan, och drabbar upp emot 50 svenskar varje år. Men eftersom det inte finns någon rapporteringsplikt vid insjuknande kan mörkertalet vara stort.

Det virus som orsakar Ockelbosjukan sprids från fåglar till människor via en stickmyggan Aedes, samma myggart som sprider Denguefeber i Thailand. Den drabbade får först allmänna infektionssymptom. Sedan kommer utslagen.

– Man får röda utslag över hela kroppen, utom i ansiktet. Det ser väldigt otäckt ut, säger Jan Lundström.

Symptom kan bli bestående

Sedan blir det ännu värre och man kan få svårt att röra sig, med stela, ömma leder. För de flesta håller besvären i sig ett par veckor, andra blir aldrig av med dem.

– 25 procent av patienterna fortsätter att ha ledproblem, vissa resten av livet.

Vill man undvika harpest och Ockelbosjukan gäller det att klä på sig.

– Från senare delen av juli ska man vara försiktig och undvika myggbett. Man bör ha på sig löst sittande, täckande kläder om man ska vara ute i naturen. Resten av kroppen ska man smörja med myggmedel, säger Jan Lundström.