”Gör vad ni vill med gisslan”

Publicerad 2013-09-23

Gisslandramat i lyxgallerian Westgate i Nairobi har snart pågått i två dygn.

På måndagsmorgonen hördes återigen skottlossning och explosioner – och armén bekräftar att ett anfall pågår.

Samtidigt får terroristerna order från sin ledare: Gör vad ni vill med gisslan.

På måndagsmorgonen hördes ny skottslossning runt Westgategallerian i Nairobi, där terroristerna barrikaderat sig i en mataffär. Dramat har pågått sedan i lördags vid lunchtid.

Nyhetsbyrån AP uppger att man hört tre explosioner, som följdes av en eldstrid som varade i 15 minuter. En säkerhetskälla uppger för AFP att ”ett anfall har inletts”, skriver TT tidigt på måndagsmorgonen.

En av al-Shabaabs kända talesmän, Ali Mohamud Rage, ger nu terroristerna i köpcentret klartecken att göra vad de vill med gisslan.

– Vi bemyndigar Mujahidin (de heliga krigarna) inne i byggnaden att vidta åtgärder mot fångarna i samma grad som de själva utsätts för påfrestningar, skriver Ali Mohamud Rage på en extremislamistisk webbplats, enligt AFP.

Gisslan har fritagits

Strax innan klockan 23 på söndagskvällen meddelade militären att flera ur gisslan fritagits.

"Vi gör alla ansträngningar för att få ett snabbt slut på det här" skriver militären i ett uttalande på Twitter, enligt AP.

Fyra soldater har skadats i den utdragna operationen, enligt militären.

30 personer tagna som gisslan

Kenyanska trupper gick tidigare under söndagen till attack mot de trängda gärningsmännen som håller flera personer gisslan, enligt Nairobis statliga kristeam, uppger AFP.

Kenyansk polis fruktar att antalet dödsoffer kan stiga kraftigt.

– Vi är rädda att dödstalet kan bli mycket, mycket högre än det vi har, baserat på antalet kroppar vi såg där inne, säger en polis till AFP.

– Det är många fler döda där inne och några av gärningsmännen är fortfarande beväpnade och kastar granater och skjuter mot polisen, sa han till AFP.

Enligt källor till CNN är runt 30 personer tagna som gisslan.

Militär- och polishelikoptrar cirkulerar nära gallerian.