Kandidaternas hemliga vapen

Uppdaterad 2012-01-27 | Publicerad 2011-12-08

Det räcker inte längre att bara agera kuttersmycke – i jakten på presidentposten

Mer än bara kuttersmycken Från vänster Callista Gingrich, Anita Perry, Carol Paul, Ann Romney och Marcus Bachmann.

Det räcker inte längre att bara le vackert och stå vid makens sida.

Den som vill bli republikanernas presidentkandidat måste en partner som kan skapa sig en egen position.

Newt Gingrich fru är både hans största tillgång och värsta hot.

Fruarnas roll blir bara viktigare och viktigare i amerikanska val. Tiden är förbi då de passivt tjänstegjorde som kuttersmycken vid kandidatens sida vilket fortfarande var Laura Bushs främsta roll i valrörelsen 2000. Nu krävs att de aktivt hjälper till att bygga upp makens image och försvarar honom mot orättvisa angrepp.

Gingrich är den som gått längst bland de republikanska kandidaternas till presidentnomineringen. Han och hustrun Callista, 45, jobbar i praktiken som ett team. De planerar kampanjen tillsammans och fattar beslut gemensamt. Den förre sekreteraren i kongressen finns så gott som alltid med på Gingrich valturnéer.

En extra på köpet

De två har också ett bolag tillsammans som gör dokumentärfilmer där de före valrörelsen jobbade tätt ihop.

Förmodligen har vi inte sett ett sådant radarpar i amerikansk politik sedan Bill och Hillary Clinton styrde Vita huset. Där var det så tydligt att Bill Clinton skämtade om "rösta på en, få två på köpet".

Callista är med andra ord en enorm tillgång. Paradoxalt nog också ett potentiellt sänke.

Callista är Newt Gingrich tredje fru. Han är den enda av republikanernas kandidater som är skild. Hon är 23 år yngre än honom. De två hade ett förhållande under många år medan Gingrich fortfarande var gift med sin andra fru.

Varje gång Callista framträder på ett valmöte påminner hon väljarna om sin makes otrohet och det faktum att han är gift för tredje gången. Inte direkt något som starkt konservativa väljare i USA uppskattar.

Blir Gingrich - som det verkar just nu - republikanernas presidentkandidat kommer hans kvinnohistorier att bli en black om foten och ett område där han kan räkna med smutskastning från motståndarsidan.

Övertalade

Det är bara att titta på en annan av kandidaterna för att se hur illa det kan gå. Affärsmannen Herman Cain hoppade av sin kampanj sedan han först anklagats av flera kvinnor för sexuella trakasserier. Därefter trädde en namngiven kvinna fram och hävdade att hon haft ett förhållande i 13 år med den gifte Cain.

Gingrich var enligt amerikanska medier på väg att hoppa av sin kampanj i somras när allt såg hopplöst ut men övertalades av sin hustru att kämpa vidare.

Mitt Romney träffade sin Ann, 62, redan i grundskolan. Hennes roll är att förmänskliga maken som framstår som en icke-person. Han har ändrat åsikt så många gånger i så många olika frågor att han känns oärlig.

Hustrun är i allra högsta grad mänsklig. För drygt tio år sedan drabbades hon av muskelsjukdomen ms. Med hjälp av medicinering och ändrad livsstil har hon lyckats övervinna många av svårigheterna. I så stor grad att hon redan 2008 deltog i Romneys försök att få den republikanska nomineringen. Hon ransonerade dock sina framträdande av rädsla för att stress skulle försämra hennes tillstånd.

Söndagsskolan

Den här gången finns hon återigen vid makens sida på många av hans valmöten. Hon deltar också i lättsamma tv-shower för att sudda bort bilden av Mitt Romney som en trist robot.

Ann Perry, 59, kampanjar för maken Rick, guvernör i Texas. Hon är inte rädd att spela ut sina känslor inför mediauppbådet som följer henne och maken. Nyligen brast hon nästan i gråt när hon under ett tal mindes hur hennes farfar blivit så stolt över henne när hon som ung flicka fått en medalj för att hon så flitigt närvarat på söndagsskolan.

Hon klagar ofta över hur "brutalt" media behandlat hennes man när gjort bort sig i TV-debatter.

Fruarna ska gärna ha egna hjärtefrågor som de driver. Helst sociala spörsmål. Ann Perrys specialitet är hälsovård.

Inre cirkel

Michelle Bachmann är den enda kvinnan i det republikanska startfältet. Hon släpper ogärna in någon utomstående i sin inre cirkel. Därför spelar maken Marcus en viktig roll. Det är tillsammans med honom som hon lägger upp sin valstrategi.

Maken arbetar som psykolog och driver tillsammans med hustrun ett kristet terapicenter. Han har hamnat i blåväder sedan det avslöjats att en av hans specialiteter är att försöka omvända homosexuella till heterosexuella. Han ser homosexualitet som något man väljer, inte något som är genetiskt betingat.

Bachmann har efter flera allvarliga misstag tappat den ställning hon hade som Tea Party-rörelsens gunstling.

Ingen maka har mer erfarenhet av livet i turnébussen än Ron Pauls hustru Carol. De har varit gifta i över 50 år och de senaste 40 har hon stått vid makens sida på kampanjmöten. Det är tredje gången kongressmannen från Texas försöker bli partiets presidentkandidat.

Hon ger intervjuer, håller tal och delar ut kampanjmaterial trots att hon vet att hennes mans chanser att vinna nomineringen är små. Ändå står hon vid hans sida, oavbrutet positiv.

Hustrun som motvilligt ställer upp finns det inte längre plats för. Den kandidaten är chanslös.