Säpo: 250 svenskar kan strida för IS

Uppdaterad 2014-11-24 | Publicerad 2014-11-22

Säpochefen Anders Thornberg uppger att Säpo har bekräftade uppgifter på att 100 svenska medborgare deltar i strider för Islamiska staten (IS) i Irak och Syrien. Det uppger Thornberg i Ekots lördagsintervju.

Enligt Thornberg finns det också runt 150 obekräftade fall.

– Det innebär att det kan finnas uppemot 250 svenska medborgare som strider för IS just nu, säger Säpochefen i Ekots lördagsintervju.

”Ett mörkertal”

– I går var det 100 som hade åkt ner från Sverige, men det är bara de som är bekräftade. Det vet vi absolut säkert. Därutöver finns det obekräftade. Det finns dessutom ett mörkertal, fortsätter Thornberg i Ekots intervju.

Säpo lägger nu stor vikt vid att kunna bekräfta så många resande som möjligt.

– När vi vet säkert så innebär det till exempel att vi har flera av varandra oberoende källor, att vi får information till exempel från FRA:s signalspaning. Eller från utländska samarbetspartners. Vi kan inte gissa, vi måste veta säkert.

Thornberg uppger också att han ser positivt på regeringens initiativ till en nationell samordnare för våldsbejakande extremism.

– Det är viktigt att avbryta den här trenden att det är fler och fler som åker, säger han till Ekot.

”Ingenting med religiös verksamhet att göra”

Anders Thornberg bekräftar också att det förekommer rekrytering i Sverige – både i sociala medier och i vissa moskéer och föreningar.

– Det här är inga seriösa moskéer eller föreningar. De har ingenting med religiös verksamhet att göra. Det är individer som tolkar det på ett sådant sätt att man ska använda våld för att nå sina syften.

Blandade faktorer

Enligt Thornberg handlar det dels om unga män i utanförskap som sedan tidigare har hamnat i en småkriminell miljö – men det ska också finnas många som väljer att åka av strikt religiösa skäl.

– En del blir hjärnvättade. Andra åker av egen fri vilja, det är blandade faktorer, säger han till Ekot.

Aftonbladet har sökt Anders Thornberg, som avböjt en intervju.