Kina byter ledare i känsligt läge

Xi, 59, väntas bli stormaktens nya ansikte utåt

Ryktet säger att han är en modern, reformvillig ledare. Ovanligt öppen och rättfram för en boss i Kinas kommunistparti.

Återstår att se om Xi Jinping, 59, kan infria de höga förväntningarna när han om en dryg månad väntas ta över som Kinas ledare.

Han har stått på tillväxt sedan mer än ett år tillbaka eftersom president Hu Jintao och premiärminister Wei Jiabao avgår vid det kinesiska kommunistpartiets kongress i oktober.

Ledarskiftet kommer i ett känsligt läge. USA är på väg att försvagas som supermakt och det blir allt tydligare att Kina är redo att ta över, åtminstone som ekonomisk stormakt. Särskilt konservativa krafter i USA försöker motverka Kinas ökade inflytande. Även president Obama har skiftat fokus för sin utrikespolitik från Mellanöstern till Fjärran Östern, bland annat genom att stationera amerikanska trupper i Australien.

I det läget är det viktigt för världsfreden att Kina får en icke-konfrontatorisk ledare som förstår USA;s vånda över maktförskjutningen.

Spikrak karriär

Xi Jinping är son till en veteran i kommunistpartiet. De senaste tio åren har hans karriär pekat spikrakt uppåt. Från partichef i Shanghai till landets vicepresident.

Även om han inte är utsedd ännu betraktar experterna hans utnämning till partichef och president som en ren formalitet vid partikongressen som väntas hållas i mitten av oktober.

Ytterligare ett tecken kom i lördags då Li Zhanshu, en av Xi:s förtrogna, tas över mycket av det dagliga arbetet i partiet.

En utnämning som särskilt västvärlden ser fram emot. Xi Jinping är en stark förespråkare för politiska och ekonomiska reformer i Kina. I klartext mer av demokrati och kapitalism. Han har gjort sig känd för sitt arbete med att få bukt med den korruption som genomsyrar partiet.

Han tros också ha större förståelse för tibetanernas strävan efter mer självbestämmande än den nuvarande ledningen.

I motsats till många andra partibossar uppges han vara ointresserad av rikedomar och andra fringisar som annars följer med höga positioner i partiet. Däremot har hans familj betydande affärsintressen. De närmare detaljerna har dock blockerats av kommunistpartiet.

Kinas ansikte utåt

Men att för den skull tro att han snabbt ska förvandla partidiktaturen Kina till en demokrati av västerländskt snitt är att hoppas på för mycket. Han kommer inte att ha samma makt som nuvarande presidenten Hu Jintao. Istället förväntas att stå för ett mer kollektivt ledarskap där han blir Kinas ansikte utåt.

Han har redan hunnit med att besöka länder i närområdet och i västvärlden. Besöket i USA i februari i år var hans viktigaste hittills. Xi gjorde en grej av att återbesöka en liten stad i Iowa som han vistades i flera decennier tidigare då han bodde hos flera amerikanska familjer. Dessa intygade under besöket att de mindes Xi som en ödmjuk och hårt arbetande person.

Under USA-besöket fick han också träffa president Obama i Vita huset.

Xi, skild en gång, är numera gift med den berömda sångerskan Peng Liyun. Fram till nu har hon varit betydligt mer känd och folkkär i Kina än sin man.  Vilket lär ändras inom kort,

De två sägs ofta vara ifrån varandra på grund av sina helt olika roller. De har en dotter som studerar under pseudonym vid Harvard-universitet i USA. Det kanske kan bidra ytterligare till förbrödringen över kulturgränserna.