Överlevande hittad efter 17 dagar

Publicerad 2013-05-10

En kvinna har hittats vid liv 17 dagar efter att en fabrik kollapsat i Bangladesh, uppger AP.

Hon räddades ur rasmassorna av räddningsarbetare och fördes i ilfart med ambulans till ett millitärsjukhus.

Kvinnan, som ska ha jobbat som sömmerska, hittades under fredagseftermiddagen begravd under massorna i ett bönerum i byggnadens källare.

– Jag hörde räddningsarbetarnas röster de senaste dagarna. Jag slog i spillrorna med pinnar och stavar för att få deras uppmärksamhet. Ingen hörde mig. Jag drömde att jag aldrig skulle få se dagsljus igen, säger kvinnan, som identifierats som Reshma, till tv-kanalen Somoy TV från sin sjukhussäng.

När de till slut uppmärksammade kvinnan fick kranar och bulldozers som användes i räddningsarbetet genast stoppas. Genom att använda handsågar och borrutrustning kunde räddningsarbetarna få loss kvinnan ur spillrorna.

Hundratals människor som samlats vid platsen utbröt i jubel och bön när kvinnan kunde tas loss efter 40 minuter.

Levde på kex och vatten

Enligt AP ska kvinnan efter omständigheterna ha varit i gott skick. Abdur Rassak, en officer som jobbat på platsen och var den första att upptäcka kvinnan, sa att hon till och med kunde gå själv.

AFP rapporterar att räddningsarbetare berättat att kvinnan haft tillgång till torrmat, som kex, de första två veckorna, men att det ska ha tagit slut för två dagar sedan. Hon ska även ha haft vatten att dricka.

– Där fanns lite torrmat runt mig. Det åt jag i 15 dagar. De sista två dagarna hade jag ingenting annat än vatten. Jag drack bara en begränsad mängd vatten för att spara på det. Jag hade några vattenflaskor runt om mig, säger kvinnan.

Tog över 1000 liv

Räddningsarbetarna fortsätter nu att leta efter överlevande. Enligt AP ska Reshma ha berättat att ingen annan fanns vid liv i närheten av henne. Inga överlevande har hittats sedan den 28 april.

– Reshma sa till mig att det var tre till där med henne. De dog. Hon såg ingen annan vid liv där. Vi kommer fortsätta söka tills vi hittar en överlevande eller en död kropp, säger generalmajor Chowdhury Hasan Suhrawardy, chef för lokala militären, till AP.

Fabriksbyggnaden, som inhyste fem klädfabriker, kollapsade 24 april och mer än 3 000 personer ska ha funnits i byggnaden. Olyckan, en av de värsta industriolyckorna någonsin, tog över 1 000 liv och fortfarande hittas döda kroppar på platsen. Ungefär ska ha 2500 räddats ur byggnaden, skriver BBC.

Utlöstes av vibrationer

Regeringen i Bangladesh utreder nu olyckan. Preliminära resultat visar på att vibrationer från fyra stora generatorer på en av de övre våningarna utlöste kollapsen. Bara dagen innan olyckan ska byggnaden ha evakuerats efter att sprickor uppstått i väggarna.

Ett antal personer, bland annat fabriksägare och ingenjörer, har gripits och anklagats för att ha orsakat dödsfallen genom vårdslöshet, uppger BBC.

Enligt BBC har Bangladesh en av de största klädindustrierna i världen. Olyckan har ökat medvetenheten om de dåliga arbetsförhållanden som gäller i Bangladesh klädindustri, som tillhandahåller kläder för stora återförsäljare runt om i världen, skriver AP.

Detta har hänt

Arbetsmiljön och säkerheten för textilarbetarna i Bangladesh är alarmerande dålig.

För två veckor sedan dog omkring 800 människor när en modefabrik rasade samman i Dhaka i Bangladesh.

Senast i dag omkom åtta människor i en brand i ytterligare en klädfabrik i huvudstaden.