De gör bränsle – av bakterier

Publicerad 2013-02-27

KTH-forskare: ”Vi är mycket upprymda”

Paul Hudson visar upp bakterierna han använder för att göra bränsle.

Koldioxid, solljus – och bakterier.

Utifrån dessa tre komponenter har forskare på KTH lyckats ta fram butanol som skulle kunna användas som fordonsbränsle.

– Vi är mycket upprymda att vi nu lyckats framställa biobränsle från cyanobakterier, säger Paul Hudson, forskare på Skolan för bioteknologi.

Butanol är ett kolväte som i likhet med bensin kan användas som bränsle för fordon. I jämförelse med bensin har butanol en fördelen att ovan nämnda råvaror finns i överflöd. En av ingredienserna, cyanobakterier, är mer känt som blågröna alger som förpestar Östersjön varje sommar. De bakterier som forskarna vid KTH har använt sig av skiljer sig dock på det sättet att de är genmodifierade för att producera butanol. Framställningen tros ha potential att bli 20 gånger mer effektiv jämfört med etanolproduktion från majs och sockerrör.

Lurar cellerna

– Vi har framgångsrikt visat att cyanobakterier kan producera butanol. Genom att relevanta gener integreras på rätt ställe i cyanobakteriens arvsmassa har vi lurat cellerna att producera butanol istället för att de fyller sin normala funktion, säger Paul Hudson till KTH:s hemsida.

Hittills handlar det om små mängder butanol och det lär dröja innan det kommer finnas butanol i pumparna på den lokala macken.

– Vi ska komma ihåg att framställningsprocessen skiljer sig markant från dagens biobränslen och vi behöver förbättra framställningen hundrafaldigt innan den blir kommersiellt gångbar. Jag uppskattar att det lär dröja cirka tio år innan vi är där, säger Paul Hudson.

Siktar mot industriell produktion

Forskningens nästa steg kommer vara att försöka få cyanobakterierna att producera butanol i större mängder utan att de dör av antingen butanolen, som de inte tål särskilt bra, eller av utmattning. Därefter kommer forskarna modifiera fler gener så att slutprodukten blir längre kolväten som kan fungera som bränsle fullt ut. Processen ska sedan skalas upp så att den kan fungera på industriell nivå.

– Framställningen av biodiesel från alger har kommit längre. Det finns redan en demonstratoranläggning för detta i New Mexiko i USA, säger Paul Hudson.