Hennes kafé går på knäna på grund av släckningsarbetet

Publicerad 2018-07-26

FÅGELSJÖ. Samtidigt som skogsbränder rasar runtom i landet kämpar företagare för att hålla sina turistverksamheter vid liv.

Till byn Fågelsjö har turisterna slutat att komma – trots att det brinner flera mil bort.

– Jag har räkningar att betala och vet inte hur jag ska göra. Det känns förjävligt, säger Malin Ekborg som driver ett kafé i byn.

I den stora trädgården till Fågelsjö gammelgård i Ljusdals kommun gapar alla bord och stolar tomma. Här är det vanligtvis febril aktivitet så här års med kurser, guidade turer, vandringar och kaffeservering.

Några av gårdens höns springer snabbt fram till några av de få besökare som trots allt kommit hit.

– Hönsen brukar bli matade hela tiden av folk som kommer, men i år måste vi mata dem varje morgon på grund av den här situationen, berättar Malin Ekborg som driver gårdens kafé i sommar.

”Alla här är beroende av turismen”

Då och då hörs ljudet från helikoptrar som landar och lyfter bara några hundra meter bort.

En äng bakom kafébyggnaden har blivit samlingsplats för räddningsarbetarna som jobbar med att släcka en skogsbrand som härjar flera mil härifrån, i Lillåsen.

Som mest brann det på över 3 500 hektar. På onsdagen hade fyra femtedelar av branden lämnats över till markägaren för eftersläckning.

Men till Fågelsjö har besökarna fortfarande inte hittat tillbaka.

– Alla som verkar här är beroende av turismen. Men nu försvinner alla pengar. Det brukar vara smockat här, men nu är det tomt. Folk har hindrats från att komma hit, trots att det inte ens brinner här, säger Malin Ekborg.

Vill ha skadestånd

Hon menar att räddningstjänsten har brustit i sin information till näringsidkarna i området. Dels vad gäller avspärrningar, men också vad gäller information om samlingsplatsen.

– Jag har full förståelse för att man upprättar stora avspärrningar och vill hålla folk borta. Jag inser såklart att räddningstjänsten fattar de rätta besluten.

– Samtidigt tycker jag att man borde ha informerat mig om att de planerade att använda det här området. De borde också erbjuda någon form av skadestånd, för jag förlorar hela min vinst som jag skulle ha tagit ut i juli när de hindrar folk från att komma hit.

Redan nu har hon fått säga upp en anställd.

– Jag kommer knappt att få någon lön. Så illa är det ställt.

Svarar på kritiken

Karin Lenke vid räddningstjänsten i Jämtland hänvisar frågan om eventuella skadestånd till företagarnas försäkringsbolag.

Hon beklagar samtidigt att Malin Ekborg inte har fått någon information om samlingsplatsen och avspärrningarna.

– Det är självklart tråkigt när enskilda drabbas och vi strävar alltid efter att informera så gott vi kan. Men en brand kan snabbt förändras och information kan snabbt bli inaktuell i ett sådant här extremt läge.

– En viktig sak att komma ihåg är att samma förhållanden som gäller näringsidkare gäller också för de som är ute och jobbar i skogen just nu. Det handlar om brandmän och hemvärnet vars verksamheter kan bli lidande för att de är ute i skogen istället för att utföra sina ordinarie arbeten.

”Van att bita ihop”

Malin Ekborg tittar upp mot himlen när ännu en helikopter är på väg att landa på samlingsplatsen.

– Jag har försökt få räddningspersonalen och komma hit och köpa mat men de får ju sin mat och sitt kaffe från någon annanstans.

– Jag får försöka hitta något sätt att komma ur den här situationen. Som egenföretagare är man van att bita ihop.

Följ ämnen i artikeln