Många och unga lyfter stadskärnan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stora torget i Sundsvall. Arkivbild.

Bra infrastruktur och god tillgång på arbetskraft. Det är några framgångsfaktorer för att få en stadskärna och därmed hela staden att blomstra.

Jönköping, Karlstad och Lund har bäst förutsättningar för att möta framtiden, enligt ett konsultbolag.

Många stadskärnor har länge brottats med butiker som flyr till billigare köpcenter utslängda på åkrar utanför städerna. Men det går att mota trenderna med döda citykärnor. Konsultbolaget WSP har undersökt utsikterna för ett 60-tal svenska stadskärnor.

Jönköping får högst betyg, följt av Karlstad och Lund. Dessa har stort inflöde av såväl ekonomiskt kapital som humankapital, det vill säga människor. En god infrastruktur väger också tungt i mätningen.

"Detta sammantaget skapar klustereffekter som ger en grogrund för idéer, innovation och entreprenörskap", skriver Fredrik Bergström, ekonom på WSP, i en kommentar.

Det har länge varit för mycket fokus på handeln i stadskärnorna. WSP anser att helheten är viktigare. Och där kommer kommunikationer och arbetskraft in. Framtida befolkningsutveckling är också viktig.

Norrköping kommer hyfsat högt i listan. Stadskärnan har den yngsta befolkningen av de städer som ingår i studien. Piteås stadskärna har den äldsta befolkningen och hamnar följaktligen långt ner i listan. Sveriges tre storstäder ingår inte i rankningen eftersom de bedöms ha särskilda förutsättningar.

Fakta: Tio hetaste stadskärnorna

PlaceringStadIndex
1Jönköping77
2Karlstad76
3Lund75
4Helsingborg74
5Kristianstad74
6Linköping74
7Norrköping73
8Örebro71
9Sundsvall69
10Luleå68

Fakta: De tio längst ner på listan

PlaceringStadIndex
55Simrishamn42
56Falkenberg41
57Arvika41
58Mjölby40
59Hudiksvall40
60Karlskoga39
61Västervik38
62Motala37
63Kristinehamn37
64Falköping31

Källa: WSP

Publicerad:

LÄS VIDARE