Rånade pensionärspar i deras hem – hotade med gasbrännare

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt i natten väcktes pensionärsparet av en rånare. Han hotade med pistol och gasbrännare, och letade igenom huset.

Nu döms en 36-årig man till fängelse och utvisning.

“Jag låg och sov i min säng. Jag tror att klockan kanske var närmare 23:00 när jag plötsligt vaknar av att en mörkklädd man står i mitt sovrum. Jag blir såklart livrädd och då går han fram till mig och lägger nått klädesplagg för mina ögon så att jag inte ska se honom”, berättade den 80-åriga kvinnan för polisen.

Den 36-årige mannen döms nu för grovt rån till fem års fängelse och utvisning.
Foto: POLISEN
Den 36-årige mannen döms nu för grovt rån till fem års fängelse och utvisning.

Blev biten av polishund

Hon fortsätter att berätta om mardrömmen – hur mannen visade upp en pistol, tände en gasbrännare framför henne och rotade igenom huset efter värdesaker.

Även hennes 89-årige make vaknade av inkräktaren. “Han var inte våldsam så. Han beordrade mig ner i säng. Han bröt ju sönder vår hemtelefon också”, berättade maken för polisen.

Efter att inkräktaren hade stulit smycken, kontanter och en dator, lämnade han huset. Paret kunde larma med hjälp av mobiltelefon, och en polishund spårade mannen genom en skog. Då han skulle gripas tog han tag i hundens öra, varefter hunden bet mannen i armen och han gav upp.

Rånet genomfördes i slutet av november i Nacka kommun, och nu har en 36-årig man dömts.

Foto: POLISEN
36-åringen bröt sig in hos pensionärsparet mitt i natten.

Mannen planerade rånet

– Han har gått med på att han tagit sig in i huset och att han tagit föremålen, men hans förklaring var att han inte trodde att någon var hemma. Men den berättelsen gick inte riktigt ihop, säger åklagare Anna Carlsson Lundh.

I mannens mobiltelefon hittades foton och en film av pensionärsparets villa, vilket enligt tingsrätten visar att han rekognoserade och planerade rånet.

Rätten pekar även på att två äldre personer drabbades, att rånet var utdraget och att mannen drog ur telefonsladden innan han lämnade huset. “Dessa åtgärder förstärkte målsägandenas skyddslösa och utsatta ställning, vilket NN måste ha insett”, står det i domen.

Foto: POLISEN
Under rånet mot pensionärsparet hotade 36-åringen med en gasbrännare.

“Innan jag somnar tänker jag på det där”

36-åringen döms för grovt rån till fem års fängelse och tio års utvisning. Han ska även betala nästan 45 000 kronor i skadestånd till paret.

Mannen var även åtalad för att vid två tillfällen i oktober ha rånat tre kvinnor i ett strövområde i Nacka kommun. Mannen har i den delen nekat till brott.

– Tingsrätten tyckte inte att han med tillräcklig styrka var utpekad för de händelserna. Bevisningen höll inte helt enkelt. Jag ska fundera på om jag ska överklaga den delen, säger Anna Carlsson Lundh.

För polisen berättade den 80-åriga kvinna om hur hon påverkats av rånet.

“Innan jag somnar tänker jag på det där, jag glömmer inte det men jag är inte orolig”, sa hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN