Misstänkte 45-åringen skrattade tyst i rätten

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

ÖREBRO. Efter nästan två års utredning inleddes rättegången mot den man som misstänks ha mördat Lena Wesström.

45-åringen skrattade tyst, viskade till sin advokat och antecknade när åklagaren bland annat berättade om brottsplatsen och de blodspår som säkrats.

45-åringen fördes i handbojor in i rättssalen på onsdagsmorgonen. Han hade på sig sina privata kläder; blåa jeans, sneakers och en svart tröja.

Under stora delar av dagen såg han sammanbiten ut. På plats i rättssalen fanns flera av Lena Wesströms nära anhöriga, som flera gånger försökte möta den misstänktes blick, utan att lyckas.

Inledningsvis gav åklagaren en bakgrund till Lena Wesströms och 45-åringens relation. Enligt henne ska de ha känt varandra sedan 2005. 2011 inledde de en sexuell kärleksrelation, berättade åklagaren i rätten.

Rättegången pågår i Örebro tingsrätt.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Rättegången pågår i Örebro tingsrätt.

Deras gemensamma intresse var geocaching, en sorts GPS-stödd variant av skattjakt utomhus. När åklagare Therese Johansson berättade om vad leken innebär skrattade den 45-årige mannen tyst stundvis, log eller viskade till sin advokat.

Under resten av förhandlingen redogjorde åklagare Åsa Hiding för de bevis som samlats in under förundersökningen, bland annat om det blod från Lena Wesström som har säkrats på 45-åringens skor och tvättmaskin.

Foto: Polisen
Lena Wesström hittades mördad i maj 2018.

Inget mordvapen har hittats

På storbildskärmar visade hon upp kartor och foton på brottsplatsen, bland annat på en trädstam som hade flera skador. Hon spelade även upp larmsamtal som Lena Wesströms anhöriga gjorde till polisen dagen då hon anmäldes som försvunnen.

Foto: POLISEN
Enligt åtalet har någon form av tillhygge använts, några av slagen träffade en trädstam på mordplatsen.

– Lena Wesström utsattes för ett hastigt uppkommet våld, en ursinnig attack som hon inte kunde undkomma, sade åklagaren Åsa Hiding i rätten.

Enligt åklagaren dödades Lena Wesström med 17 slag i huvudet med ett ”hårt vapen”. Men vapnet har polisen inte kunnat hitta. Det finns heller ingen teknisk bevisning som binder 45-åringen till brottsplatsen.

Lenas mamma: ”Oändlig väntan”

45-åringen nekar till anklagelserna, meddelade han genom sin advokat Ingvar Backman. Advokaten nickade ibland till sin klient när 45-åringen viskade till honom. Den misstänkte antecknade också under delar av förhandlingen.

Onsdagen var dag ett av 20 i rättegången som kommer att pågå fram till påsk. Efter presentationen av förundersökningen kommer förhör att hållas med Lena Wesströms anhöriga, med 45-åringen och med ett 50-tal vittnen.

Lena Wesströms mamma Gun Johansson är lättad över att rättegången nu sätter igång.

– Vi hoppas att vi nu får ett avslut, det har varit en oändligt lång väntan, sa hon till Aftonbladet i helgen.

Foto: Andreas Bardell
Polisen slog till mot den misstänkte mannens bostad.
Foto: POLISEN
Lena Wesström filmas då hon besöker polisstationen i Vivalla. Det är sista kända bilderna av henne.
Publicerad:

LÄS VIDARE