Förskolebarn först ut när Norge öppnar upp

Emilia Söderholm/TT

Publicerad 2020-04-19

Kunskaps– och integreringsminister Guri Melby vid presskonferensen för barn som regeringen höll nyligen.

Barn får gå till förskolan och hytteförbudet hävs när Norge öppnar upp delar av samhället i veckan. Men vardagen är fortfarande långt borta.

Norrmännen får besöka sina lantställen och barn får gå till förskolan. Från och med måndag kommer norska regeringen sakta men säkert lätta på restriktionerna som införts på grund av coronaviruset och som är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid.

– Vi är fortfarande långt från halvlek om vi ska likna det vid en fotbollsmatch. Men med bra lagspel har Norge klarat av att få kontroll över det här viruset, sade statsminister Erna Solberg vid en presskonferens för ett par veckor sedan, enligt nyhetsbyrån NTB.

Ett av regeringens mål är att alla barn ska vara tillbaka i skolan innan sommaren. Förskolebarn får återvända från och med måndag och elever i årskurs 1–4 sätter sig åter i skolbänken en vecka senare.

"Tryggt för alla barn"

Regeringen har hittills hållit två pressträffar för barn. Vid ett tillfälle fick de frågan varför det är säkert för yngre elever, men inte äldre, att återgå till skolan.

– Det är tryggt för alla barn. Anledningen till att de yngsta ska gå tillbaka först är för att det inte ska bli så många barn på skolan samtidigt. När vi skulle välja om det var de äldsta eller yngsta som skulle börja så har vi bestämt oss för att de yngsta behöver det mest, svarade kunskapsminister Guri Melby, rapporterar Aftenposten.

Men det är inte troligt att det kommer återgå till hur det var innan den 12 mars, då skolorna i Norge stängde. Undervisningen antas behöva ske i mindre grupper och det inte säkert att det kommer att röra sig om hela skoldagar och hela veckor.

– Alla kan inte komma tillbaka samtidigt. Hela Norge har ju varit nästan helt stängt de senaste veckorna. Nu ska vi öppna upp lite i taget och vi måste försöka se till att viruset inte börjar sprida sig igen, säger Guri Melby.

Regeringen utesluter inte att de eventuellt kan behöva strama åt restriktionerna igen om smittan skulle blossa upp.

Hytteförbudet hävs

Försiktighet gäller även vid öppnandet av verksamheter som frisörsalonger och psykologmottagningar som kommer att ske successivt under de kommande veckorna. Även det så kallade hytteförbudet, som förbjudit norrmännen att åka till sina lantställen i andra kommuner, hävs.

Men flera restriktioner kommer fortsatt att gälla. Kravet på att hålla avstånd, restriktioner i resandet och fortsatt noggranna hygienrutiner är förutsättningar för att delar av samhället sakta ska kunna öppna upp. Dessutom kommer många även fortsättningsvis att arbeta hemifrån.

Antalet bekräftat smittade i Norge är drygt 7 000 och över 160 personer har avlidit, enligt norska Folkehelseinstituttet.