Regeringen utesluter inte hjälp från militären mot våldsvågen

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-06-13

Statsminister Ulf Kristersson utesluter inte att kalla in militären för att bryta våldsvågen.

– Militären kan bistå polisen vid speciella situationer, till exempel vid terrorism, säger han.

Sverigedemokraterna anser att detta bör ske redan nu – men Liberalerna säger nej.

Försvarsmakten kan bistå regeringen vid särskilda händelser, till exempel terroristattacker. Regeringen och SD utesluter därför inte att kalla in militären om våldsvågen i Sverige fortsätter.

Regeringspartierna understryker att det inte är den första åtgärden. I stället handlar det om att få på plast de lagförändringar som redan aviserats.

Men om situationen forsätter är Ulf Kristersson och Ebba Busch öppna för att kalla in militär.

– Det finns regler för att militären kan bistå polisen, just nu är det viktig att vi ändrar de lagar som står i vägen så att Sverige kan brottsbekämpa ordentligt, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson menar att militären kan bistå polisen.

KD-ledaren är inne på samma spår.

– Vi har en ordning för hur det går till, staten ska stå för våldsmonopolet, inte de som tror att svensk lagbok är ett valbart alternativ, säger hon.

Jimmie Åkesson (SD) säger att militären bör kunna sättas in redan nu.

– Det är uppenbart att det här är inhemsk terrorism, systemhotande på riktigt. Då måste man utnyttja alla samhällets resurser.

Vad ska de bistå med?

– Till exempel frigöra riktiga polisresurser, så att polisen kan ägna sig åt att bekämpa brott.

Du vill inte se militärfordon på gatan?

– Jag utesluter inte det heller. Jag utesluter ingenting, situationen är så allvarlig.

Jimmie Åkesson: ”Situationen är allvarlig”

Även Johan Pehrson (L) säger att det är möjligt att sätta in militär om våldet fortsätter eskalera. Han delar dock inte Jimmie Åkessons uppfattning att det bör ske nu.

– Det finns inte lagstöd för det, säger han.

Under partiledardebatten i TV4 anklagade oppositionen regeringen för att skära ner på skola och socialtjänst. Något som enligt dem kan göra så att nyrekryteringen till gängen ökar.

– Vi har en fruktansvärd helg bakom oss. Vi socialdemokrater la fram konkreta förslag för att snabbt kunna få bort vapen, och att kommuner ska kunna anställa fältassistenter redan i sommar. Jag fick inget besked av regeringen, säger Magdalena Andersson.

Ebba Busch slår tillbaka och säger att det handlar om prioriteringar.

– Magdalena Andersson behöver prata med de tre största kommunerna i Sverige, som styrs av hennes parti. I Stockholm lägger man 23 miljoner på att måla en gata röd, I Göteborg lägger man en miljard på ett kommunalt ägt badhotell. Prioritera barnen framför kommunala skrytbyggen, säger hon.

Johan Pehrson säger att det ekonomiska läget gör det svårt, men tillägger att kommuner kommer att få mer pengar, som kan gå till skola och socialtjänst.

– Hela välfärden påverkas av kostnadskrisen, det går inte att kompensera för allt. Vi ser behoven som finns. Liberalerna är tydliga med att skolan behöver mer resurser, men oppositionen låtsas att de lever på en annan planet där det inte finns någon inflation, då är det svårt att debattera, säger han.