Cameron markerar revir på Falklandsöarna

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-02-20

Den brittiske utrikesministern David Cameron på San Carlos-kyrkogården på brittiska Falklandsöarna i Södra Atlanten, öar som Argentina vill ha tillbaka.

Falklandsöarna i södra Atlanten är en högt värderad del av den brittiska familjen och förhoppningen är att de vill förbli det, för evigt, enligt den brittiske utrikesministern David Cameron.

Hans besök på öarna på måndagen, en mellanlandning på väg till G20-mötet i Brasilien, har dock väckt reaktioner i Argentina. Det var första gången sedan 1994 som en brittisk utrikesminister besökte öarna, som Argentina anser sig ha rätt till.

Enligt Gustavo Melella, guvernören för andra argentinska öar i södra Atlanten, är Camerons besök en brittisk provokation och ett uttryck för att upprätthålla kolonialismen i det 21:a århundradet.

För 42 år sedan, 1982, invaderade Argentina öarna men slogs tillbaka av Storbritannien i ett kort krig som blev 649 argentinska och 255 brittiska soldaters och sjömäns död samt tre öbors.

Storbritannien anser att de blev brittiska redan 1765. Argentina har gång på gång väckt frågan om att ta över och har vädjat till FN om stöd. För elva år sedan, 2013, folkomröstade öborna överväldigande för att bevara de brittiska banden.