Meteorologen: Fortfarande sommar i södra Sverige

Sommartemperaturer i helgen

Publicerad 2022-11-10

Extremvärme väntas med sommartemperaturer i södra Sverige.

Det kan bli så pass varmt att det kan bli nytt värmerekord för årstiden.

Sommaren är över men värmen kommer tillbaka. Det är nämligen ovanligt varmt för årstiden och i helgen kommer det bli så varmt att det kan bli ett nytt värmerekord i Sverige.

– Det är ett högtryck som letar sig över Tyskland och som sträcker sig upp över oss. Det för med sig en luftström som innehåller väldigt varm luft och når Sverige under fredag och lördag, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Lufttrycket når Västeuropa innan det drar in över Sverige och för med sig ovanligt höga temperaturer för årstiden.

– Det kommer att vara 10 till 15 grader i stora delar av landet, säger Mikael Luhr.

Sommartemperaturer

Det sticker ut menar Mikael Luhr som berättar att det är sommartemperaturer som stora delar av landet kommer att få i helgen.

– Hade vi haft det här väderläget mitt i sommaren hade det nog kunnat bli upp mot 30 grader eller ännu mer. Det här väderläget sker emellanåt och om vi får det så får vi extremt höga temperaturer beroende på årstiden.

I stora delar av Västkusten, Skåne och delar av Blekinge och Småland är det fortfarande sommar.

– Så länge det är över 10 grader så är det sommartemperaturer. Egentligen är det bara i Lappland som vintern har anlänt med ett undantag i Härjedalen och Jämtlandsfjällen. Men det kommer nog att ändras ganska snabbt med kylan som ser ut att komma in fram mot nästa helg, säger Mikael Luhr.

Kan bli värmerekord

Däremot kommer det vara blåsigt med friska till hårda vindbyar under fredagen och vindbyar i Norrland.

– Det kommer att vara blåsigt och det ser ut att det under fredagsdygnet kan blåsa stormbyar under helgen.

På högfjället är det vinter sedan flera veckor. Bilden är från Tarfala, 1144 meter över havet.

– Både i Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen kommer det att vara lokala stormbyar. Det kan bli vindbyar på över 24,5 meter per sekund. Det kan nog blåsa 28 meter per sekund.

Ett nytt värmerekord för årstiden kan bli aktuellt.

– Det är de högsta minimitemperaturen som vi har uppmätt. Det skulle kunna bli något värmerekord för november i östra Svealand på lördagen när det blir 15 grader i stora delar av Svealand, säger Mikael Luhr.

Men sedan kryper kylan närmare.

– I slutet av nästa vecka är det kalluften som tar över och då är det tveksamt om den meteorologiska sommaren kommer att stå sig i så stora områden som den gör just nu längs med Götalandskusten, säger Mikael Luhr.