Nya detaljerna bakom gisslanskjutningen

Publicerad 2023-12-28

Tre israeliska gisslan sköts och dödades i Gaza efter att israeliska styrkor identifierat dem som hot.

Alon Shamriz, Yotam Haim och Samer Al-Talalka dog den 15 december.

Nu säger IDFs överbefälhavare att skjutningen inte borde ägt rum. Och soldaterna kommer inte åtalas, enligt Jerusalem Post.

I en ny rapport som Sky News tagit del av framkommer nya detaljer kring skjutningen.

I första raden står det att en av de tre männen flydde platsen efter att de initialt blivit beskjutna.

”Den 15 december 2023, under intensiva stridsdagar i Shejaiya, sköt en IDF-soldat mot tre figurer, identifierade som hot, och träffade två av gisslan som dödades. Den tredje figuren flydde,” står det i rapporten. Vid denna tidpunkt beordrade befäl på marken trupperna att hålla eld, fortsätter rapporten skriver Sky News.

Cirka 15 minuter efter skottlossningen hörde en bataljonschef rop på hjälp på hebreiska och beordrade sina trupper att inte skjuta. Och därefter ska han ropat ”kom mot oss” på hebreiska.

Trots detta blev mannen som kom ut från en byggnad skjuten och dödad av två IDF-soldater som inte hört ordern på grund av ljudet från en närliggande stridsvagn.

Rapporten nämner även att gisslan var utan skjortor och att en viftade med en vit flagga, men att de ska ha befunnit sig på en plats med begränsad sikt för soldaterna.

IDF har även meddelat att soldaterna som sköt de tre gisslan av misstag inte kommer åtalas, enligt Jerusalem Post.

Alon Shamriz, Samer Al-Talalka och Yotam Haim.

Misstolkade ropen på hjälp

Rapporten redogör också för varför vissa händelser inte väckt misstankar tidigare. Bland annat handlar det om rop på hebreiska och graffiti på byggnaden där de satt – skriven på hebreiska.

Enligt rapporten ska IDF-truppen tolkat det som ”försök till terroristisk vilseledning”.

Rapporten förklarar vidare varför trupperna inte agerat på andra tecken på hjälp i närheten dagarna före skjutningen.

10 december hittades en lapp där det stod ”hjälp” i närheten av en tunnelöppning. Vilket trupperna trodde var ett försök av Hamas att locka dem i en fälla.

En strid samma dag mellan IDF:s Golani-brigad och Hamas-krigare ledde till att befälhavare hörde rop på hjälp på hebreiska i en byggnad, men detta tolkades återigen som en fälla.

Morgonen den 14 december, dagen innan de dödades, identifierades skyltar med texten ”SOS” och ”hjälp 3 gisslan” av drönarbilder på en byggnad 200 meter bort från där gisslan sköts.

”Nära byggnaden upptäcktes blå tunnor som vanligtvis finns i riggade områden, som styrkorna stötte på i Shejaiya-området, och därför misstänktes det vara en fälla.”, står det i rapporten skriver Sky News.

”Kunde ha undvikits”

Som svar på rapporten säger IDF:s överbefälhavare i ett uttalande att skjutningen av gisslan den 15 december inte borde inträffat, skriver tidningen.

– Skjutningen mot gisslan borde inte ha skett, denna skjutning stämde inte överens med risken och situationen, sa Herzi Halevi.

– Dock utfördes den under komplexa omständigheter och i intensiva stridsförhållanden under ett långvarigt hot, fortsatte han.

Halevi drar tre slutsatser av skjutningen:

  • IDF misslyckades med sitt räddningsuppdrag.
  • Dödsfallen var onödiga.
  • Och det fanns ingen illvilja bakom händelsen.

Halevi understryker även vikten av att följa standardförfaranden.

– De är nödvändiga, och de är också avsedda att skydda oss, så att vi inte dödar våra egna styrkor. De sätter och påverkar ödesdigra beslut, som inträffade i denna händelse.

IDF:s överbefälhavare Herzi Halevi.