Polisprocession genom Norrköping när polischef Mats Löfving begravs

Publicerad 2023-04-14

Mats Löfving

I dag begravs Stockholms regionpolischef Mats Löfving i Matteus kyrka i Norrköping.

En stor procession gick genom staden när polisen tog farväl.

Regionpolischef Mats Löfving blev 61 år gammal.

I slutet av februari hittades han död i sitt hem i Norrköping.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, sa rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Mats Löfvings begravning i Norrköping hanteras som en regional särskild händelse och en stor procession av poliser gick genom staden på väg till Matteus kyrkan.

I enlighet med Mats Löfvings närmaste familjs önskemål sker begravningsceremonin privat med endast inbjudna gäster.

Mats Löfving hittades död samma dag som polisens interna utredningen om misstänkt jäv och tjänstefel offentliggjordes.

Under hösten 2022 meddelade Åklagarmyndigheten att Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om misstänkt jäv och grovt tjänstefel med anledning av att Löfvings beslut om att Staaf skulle tilldelas tjänstevapen. Samtidigt beslutade rikspolischef Anders Thornberg att en intern utredning skulle tillsättas och tilldelades utredaren Runar Viksten som skulle utreda Polismyndighetens agerande samt anklagelser och anmälningar mot Löfving.

Utredningen kom fram till att Mats Löfving inte gjort fel och inte var jävig när han anställde Linda Staaf, då hon hade rätt kompetens för tjänsten. Gällande tjänstevapnet kom utredaren fram till att Staaf uppfyllde kraven, men att Löfving inte bör ha fattat beslutet på grund av jäv. Enligt utredningen bedömdes Löfving ha varit jävig vid minst fyra olika tillfällen.

I tisdags uttalade sig rikspolischef Anders Thornberg om kritiken som riktats mot polismyndigheten och rikspolischefen efter Mats Löfvings död.

– Min bedömning är att vi gjort det som var rimligt och att vi inte hade kunnat agera på något annat sätt, sa han då till TV4.

I intervjun fick han också frågan om han kan förstå att att en del anser att han ”duckar kritiken” som riktats mot honom:

– Ja, jag har stor förståelse för det. Det har fått en oerhörd tragisk utgång som är fruktansvärd. Vi har haft sorg i Polismyndigheten, det finns anhöriga som farit illa och vi själva i Polismyndigheten har tagit det här väldigt hårt, säger han till TV4.

Polisens arbetsmiljöutredning ska redovisas till Arbetsmiljöverket i slutet av maj.

Ridande poliser inför begravningen.