Markoffensiven allt närmare i Gaza – omvärlden förbereder sig

Publicerad 2023-10-26

Israelisk militär, IDF, har genomfört en ”relativt stor” operation inne in Gaza under natten mot torsdag.

Det är den största operationen sedan Hamas attack den 7 oktober.

IDF beskriver den som ”en förberedelse inför nästa steg i striden” och nu kan den större markoffensiven man hela tiden hotat med vara nära.

Följ ämnen
Israel

Under natten har israelisk militär genomfört det man kallar en ”relativt stor” operation inne i Gaza. Med hjälp av marktrupper och stridsvagnar har man slagit till mot flera terroristceller, infrastruktur och uppskjutningsplatser för raketer, det skriver IDF på X.

Man beskriver attacken som ”en förberedelse inför nästa steg i striden”.

Under ett livesänt tv-tal till nationen under onsdagskvällen meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu landet att förbereda sig, och beväpna sig, för en markinvasion.

Nattens militäroperation ska ha skett i de norra delarna av Gaza, ett område man sedan tidigare uppmanad palestinska medborgare att evakuera. Trots detta befaras omkring 350 000 palestinier fortfarande befinna sig i området. Under den senaste veckan har södra Gaza utsatts för ett flertal flygattacker och med överfulla skyddsrum och brist på mat och vatten har många återvänt till de norra delarna.

Under natten har israelisk militär genomfört det man kallar en ”relativt stor” operation inne i Gaza. Arkivbild.

USA vädjar om en ny taktik

Samtidigt förbereder sig omvärlden för den markoffensiv Israel hela tiden hotat med. En sådan invasion ska, enligt Israel, vara nödvändigt för att kunna rädda de omkring 200 personer som togs som gisslan av Hamas i samband med attacken den 7 oktober.

Vita huset har vid flera tillfällen uppmanat Israel att fördröja markattacken tills mer humanitär hjälp kan föras in i Gaza. Det uppger flera källor för bland annat NY Times.

USA menar även att storskalig invasion inte är den ultimata lösningen då den riskerar att allt för många oskyldiga kan komma att drabbas. Istället förespråkar man fortsatta luftangrepp och mindre markräder för att slå ut högt uppsatta Hamas-ledare.

Efter nattens militära operation har Hamas vädjat till människor runt om i världen att delta i protester under fredagen. Arkivbild.

Storbritannien uppmanar till paus

Rysslands president Vladimir Putin har under torsdagsmorgonen uttalat sig om farorna för att konflikten spiller över och andra länder dras med om Israel går vidare med sina planer. Även han befarar att kvinnor, barn och äldre människor i Gaza kan komma att ”straffas” för andra människor brott.

I Storbritannien har premiärminister Rishi Sunak uppmanad till en paus i striderna för att få in nödhjälp men stödjer inte en vapenvila. Han även kallat ett Cobra möte, Storbritanniens krishanteringsråd, för att undersöka hur man kan gå vidare med situationen i Gaza och de omkring tio brittiska medborgare som befaras hållas gisslan.

Billström första svar: Israels svar ”proportionerligt”

Sveriges regering har tidigare fördömt Hamas attack mot Israel. Som ett led i detta har man valt att pausa biståndet till Palestina tills vidare. Utrikesminister Tobias Billström sade under en presskonferens vid EU-mötet i Luxemburg i måndags att han anser att Israels svar på attacken har varit ”proportionerligt”. Under torsdagen valde han att omformulera sitt svar.

– Vad jag avsåg var naturligtvis att Israel som alltid har en legitim rätt att ha en respons på det som inträffade. Men denna respons måste ta sig uttryck som faller inom ramen för den internationella rätten och framför allt den internationella humanitära rätten, säger Billström till TT.

Efter nattens militära operation har Hamas vädjat till människor runt om i världen att delta i protester under fredagen och söndagen för att öppna gränsövergången vid Rafah i södra Gaza.

"Vi måste stoppa kriget och folkmordet i Gaza", skriver Hamas på Telegram.

Följ ämnen i artikeln