Uppgifter: Mordhotad rappare flydde till Nordafrika

Publicerad 2023-09-29

En rappare som är högt uppsatt inom Dalennätverket är sedan tidigare på flykt utomlands.

Polisen misstänker nu att han befinner sig i Nordafrika.

En anledning tros vara att han vill hitta nya transportvägar för narkotika.

Tidigare har det inte varit känt var den 25-årige rapparen har befunnit sig. Polisen misstänker dock nu att han uppehåller sig i ett land i Nordafrika, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Rapparen, som enligt polisen är en högt uppsatt ledarfigur i det kriminella, Stockholmsbaserade Dalennätverket, har varit på flykt utomlands en längre tid.

Att han åkt till Nordafrika, istället för exempelvis Turkiet likt många andra gängkriminella individer, tros vara att han vill hitta nya vägar för att transportera knark till Sverige.

Det finns också misstankar om att ett dåd planeras mot rapparen – något som kan vara ytterligare anledning till varför han inte längre befinner sig i Europa.

Varnats om mordplaner

Rapparen har redan tidigare varnats av polisen om att det funnits konkreta mordplaner mot honom. Polisen har också erbjudit honom skydd – något som han tackat nej till.

Detta då han ansåg att han inte var intresserad av det och inte heller ville ha kontakt med polisen, enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av.

Bild från Dalen i Stockholm. Enligt polisen tillhör rapparen ledarskiktet inom det kriminella nätverk som verkar i området.

Nyligen dömdes också en 19-åring misstänkt för att ha försökt mörda den 25-årige rapparen.

Chattar som finns i polisutredningen visar hur 19-åringen har försökt hitta mannen. I konversationerna skrevs det bland annat att det skulle ske en ”jappning” – alltså att rapparen skulle mördas.

Gängkrig mot Foxtrot

Tidigare under vintern bröt en våldsam konflikt ut mellan Dalennätverket, där rapparen är högt uppsatt, och Foxtrot-nätverket, som leds av Rawa Majid, 36, även kallad ”Kurdiska räven”.

Konflikten ledde till en brutal våldsvåg som skakade delar av Sverige under årets första månader. Båda nätverken misstänks ligga bakom ett flertal mord, skjutningar och sprängningar som kopplas till den våldsvågen.

Anledningen till gängkriget tros vara en uppgörelse om narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall.

Under de senaste veckorna har dock en ny konflikt uppstått – denna gång inom Foxtrot. Den senaste tidens skjutningar och dåd misstänks nu vara kopplade till den interna konflikten, istället för den tidigare striden mellan Foxtrot och Dalennätverket.

Konflikten mellan Mikael Tenezos (Dalennätverket) och Rawa Majid (Foxtrotnätverket) låg bakom vinterns blodiga våldsvåg.

”Gått under radarn”

Hur Dalennätverket positionerar sig nu, medan striden inom Foxtrot pågår, är oklart. Nätverkets ledare Mikael Tenezos, 25, även kallad ”Greken”, är sedan tidigare efterlyst.

Precis som den 25-årige rapparen misstänks han vara på flykt utomlands. En källa som Aftonbladet varit i kontakt med säger att det finns teorier om att gängledaren ”ligger lågt” nu.

– Rapparen flydde ju, men ”Greken” har gått helt under radarn, säger källan.