Polischefen larmar om svenska gäng i Norge

Publicerad 2024-06-12

Foxtrot och Gottsundanätverket har etablerat sig i Norge.

Det meddelar polischefen Yngve Myrvoll på en presskonferens.

Klockan 11 på onsdagen håller Troms polisdistrikt presskonferens med anledning av att svenska kriminella gäng blivit ett allt större problem i Nordnorge.

– Svenska kriminella har blivit de största kriminella aktörerna i Troms polisdistrikt, säger polischefen Yngve Myrvoll.

Foxtrot och Gottsundanätverket pekas specifikt ut av polischefen.

– Vi ser att det finns nära band mellan lokala aktörer och de svenska nätverken. I flera av utredningarna är kurirer och beslag kopplade till tunga kriminella nätverk, till exempel Foxtrot och Gottsunda.

Enligt Aftonbladets tidigare uppgifter har polisen länge misstänkt att nätverket Foxtrot rekryterat flera pojkar på norska HVB-hem.

– Vi har sett att lokala ungdomar har tagit steget från lättare ungdomskriminalitet till att bli allvarligt involverade i de svenska kriminella nätverkens grövre kriminalitet.

Tidigare utredning

Myrvoll kommenterade också en tidigare utredning som gjorts av den norska polisen, som resulterade i att åtta personer greps och där stora beslag av narkotika, kontanter och skjutvapen gjordes med tydliga kopplingar till Sverige.

– Vi har avslöjat ett välorganiserat och professionellt nätverk som under lång tid har handlat stora mängder narkotika i Troms och Nordnorge. Relationen till det svenska nätverket går flera år tillbaka i tiden.

Hotet från internationella kriminella nätverk ökar inte bara lokalt utan också nationellt. Det är en oroande utveckling, säger Myrvoll.

– Vi kommer att arbeta tillsammans med det övriga samhället genom att ta ett helhetsgrepp och jobba med förebyggande arbete där kommuner, myndigheter, företag och människor också måste ta ansvar. Polisen kan inte bekämpa den organiserade brottsligheten ensam.

Följ ämnen i artikeln