Avslöjades av egna anteckningarna: ”Säkerheten måste vi vara noga med”

Publicerad 2024-04-18

Anteckningarna hittades i den kraschade bilen.

Ett anteckningsblock i en kraschad bil har gjort tre unga kvinnor misstänkta för knarklangning.

I anteckningarna hittas både riktlinjer och stadgar för deras ”företag”.

”Vi kan inte ta det här på skämt längre”, står det skrivet i blyerts.

I höstas inträffade en allvarlig bilolycka i Gällivare. Tre kvinnor i 20-årsåldern hade då i hög hastighet kraschat rakt in i en husvägg. Två av dem fick flera frakturer, bland annat i revben och nacke.

Polisen kopplades tidigt in och man misstänkte att föraren varit påverkad när olyckan skedde. Men i bilen gjordes även ett fynd – ett anteckningsblock som avslöjade att kvinnorna langade knark. Något NSD var först med att rapportera om.

Både prislistor och regler för deras ”företag” stod nedskrivna.

Nu står de unga kvinnorna åtalade för narkotikabrott. Samtliga riskerar att få fängelse.

”Säkerheten måste vi ta ansvar för och vara noga med”, står det i blocket.

Prislista i vacker handstil

Anteckningsblocket ser ut som en knarklangares meny. Med fin handstil har någon med blyertspenna skrivit upp en prislista. Här och var syns suddmärken efter korrigeringar.

 

Amfetamin 300 kr/g

Kokain 900 kr/g

Metamfetamin –

Tramadol 50 kr/st

 

Listan fortsätter och avslutas med priset för ”hemkörning” med olika taxor. Mellan 07–00 (50 kr) och 00–07 (100 kr). Man har även redogjort för effekterna som de olika preparaten har.

”Kan inte ta det på skämt”

På en av sidorna har en av kvinnorna, som var involverade i olyckan, skrivit under med sin underskrift. En liten kråka som ledde till att polisen gjorde husrannsakan hemma hos henne.

Där hittade man närmare 20 000 kronor i kontanter. Och ytterligare ett anteckningsblock – med regler för hur kvinnornas knarkverksamhet skulle hanteras.

Återigen skrivet i blyerts med en prydlig handstil.

”Säkerheten måste vi ta ansvar för och vara noga med. Väldigt noga. Vi kan inte ta det här på skämt längre”, står det i en punkt.

Kvinnorna tros ha skrivit meddelanden till varandra i blocket.

Olika roller och ansvarsområden

”Man ska alltid vara två personer närvarande vid langning och man ska alltid ha pengarna direkt”, är en av flera regler som står med bland ”stadgarna”.

Det framkommer även att kvinnorna ansvarar över olika arbetsområden, att de har olika roller, samt information om beställningar och eget bruk, enligt åklagaren Lindha Strömberg.

– Vi har kunnat tillstyrka åtminstone sex fall av överlåtelse för narkotika baserat på information från kontoutdrag och anteckningar över köp som finns i anteckningsböckerna men vi hade nog kunnat tillstyrka fler bortsett från stickprovet, säger hon.

Kvinnorna tros dessutom ha skrivit meddelanden till varandra i anteckningsblocket.

I anteckningsblocket finns en rad påminnelser om vad som är viktigt i verksamheten.

”Exempel på ungt företagande”

Kvinnorna har alla medgett ringa narkotikabrott. Däremot nekar de till att ha sysslat med langning.

När de skrivit i anteckningarna har det handlat om ”högsvammel”, menar de också.

Deras försvarsadvokat, Björn Linder, säger att anteckningsblocken är ett exempel på ungt företagande och inte knarklangning, skriver NSD.

– Var finns narkotikan som de uppges ha sålt?, säger han till tidningen.

Åklagaren har yrkat på tre månaders fängelse för föraren. Hon misstänks för narkotikabrott och grovt rattfylleri. Hon yrkar på sju månaders fängelse för narkotikabrott för de andra två kvinnorna.

Följ ämnen i artikeln