Stefan Löfven slutar: ”Beslutet har växt fram”

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-22

Stefan Löfven bad sin kommunikationsstab att komma in tidigare till jobbet.

Sedan släppte han den politiska bomben att han avgår i höst.

– Jag kan inte vara statsminister i all evighet, någon gång tar det slut, säger han till Aftonbladet.

I slutet av sitt sommartal meddelade Stefan Löfven att han lämnar som partiordförande för Socialdemokraterna på partikongressen i november.

Han kommer sedan begära att bli entledigad som statsminister.

– Det har varit fantastiska år, sa han inför publiken som kommit för att lyssna på talet vid Runö kursgård i Österskär norr om Stockholm. 

Löfvens kommunikationsstab ombads enligt uppgifter till Aftonbladet i lördags att komma in tidigare till arbetet på söndagen. Partiets högst beslutande organ, det verkställande utskottet, informerades först tidigt på söndagsmorgonen.

Stefan Löfven säger att beslutet att sluta har mognat fram över en tid. Tidigare har han upprepat att han ska att sitta kvar under valrörelsen och över nästa val.

Varför har du ändrat dig?

– Det här är något som växer fram naturligtvis. Jag har tidigare sagt, och menat, att jag tänkte leda partiet över valrörelsen. Men jag har tänkt om. Det är det bästa för partiet att gå in i en valrörelse med en ordförande som väljarna också vet kommer stanna under lång tid.

Var var du och hur kändes det när du tog det slutliga beslutet?

– Jag vet inte exakt var jag var men det är sådant som växer fram. Till slut, när man väger för eller emot, kommer man till en punkt där den vägen känns rätt. Det är klart att det är lite vemodigt, det är en lång tid av ens liv. Partiet och arbetarrörelsen betyder mycket för mig. Det är inte lätt, men rätt. 

Hur mycket har du diskuterat med din hustru Ulla? 

– Det har jag självklart gjort. Men min grundinställning är att någon gång tar det slut. Många partiledare har suttit i ungefär tio år. Göran Persson, Ingvar Carlsson och Reinfeldt. Det är i den perioden det blir naturligt att börja fundera.  

Hade du fattat samma beslut om det vore en lugnare politisk tid?

– Ja, siktet ligger längre fram i en valrörelsen. En partiordförande ska kunna leda partiet och landet under en lång tid. 

Ulla och Stefan Löfven.

Du pratar ofta om vikten att ta ansvar för Sverige, är det här att ta ansvar?

– Jag har varit partiordförande i tio år, statsminister i sju år. Det har inte alltid varit enkla förhållanden. Jag kan inte vara statsminister i all evighet, någon gång tar det slut. Då gäller det att hitta den tidpunkt som jag bedömer är bäst för partiet, för efterträdaren och för landet. 

Kommer du lämna politiken helt?

– Man ska tänka igenom sin roll om man en gång varit partiordförande. Jag kommer inte vara den som har synpunkter på dagspolitiken. Jag finns där om partiordförande behöver mig. Men jag har också svårt att se att jag bara ska sitta still.

Vad ser du framför dig?

– Jag har precis lämnat det här beskedet, jag har inte tänkt på vad jag ska göra istället. Det finns gott om tid. 

Vill du att din efterträdare blir Magdalena Andersson?

– Jag lägger mig överhuvudtaget inte i vem som blir min efterträdare. Nu startar valberedningens process under ledning av Elvy Söderström. 

Socialdemokraternas partikongress inleds 3 november. Innan dess ska valberedningen presentera namnet på den de vill se som Löfvens efterträdare.

DAILY My Rohwedder reder ut

Aftonbladet Daily om läget i politiken.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln